kozmos.hr
Jeste li znali?

Što je egzoplanet?

An-exoplanet-in-deep-space-YAYIM (Curiosmos)
objavljeno

Ukratko: I kako prenosi NASA, svi planeti u našem sunčevom sustavu kruže oko Sunca. Planete koji kruže oko drugih zvijezda nazivamo egzoplanetima.

Svi planeti u našem sunčevom sustavu orbitiraju oko Sunca. Planete koji kruže oko drugih zvijezda nazivaju se egzoplanetima. Egzoplanete je iznimno teško izravno vidjeti teleskopima. Sakriveni su zbog sjajne svjetlosti zvijezda oko kojih kruže.

Zato astronomi koriste druge metode za detekciju i proučavanje ovih udaljenih planeta. Traže egzoplanete promatrajući efekte koje ti planeti imaju na zvijezde oko kojih kruže.

Kako tražimo egzoplanete?

Jedan način pretrage za egzoplanetima je traženje “nestabilnih” zvijezda. Zvijezda koja ima planete ne orbitira savršeno oko svog centra. Izdaleka, ova neobična putanja čini da zvijezda izgleda kao da se ljulja.

Stotine planeta su otkrivene ovom metodom. Međutim, samo se veliki planeti poput Jupitera – ili čak veći – mogu vidjeti na ovaj način. Manji planeti slični Zemlji puno su teže za pronaći jer stvaraju samo male oscilacije koje su teško detektirati.


Kako možemo pronaći planete slične Zemlji u drugim sunčevim sustavima?

Godine 2009., NASA je lansirala svemirsku letjelicu pod nazivom Kepler kako bi tražila egzoplanete. Kepler je tražio planete različitih veličina i orbita. A ti planeti kružili su oko zvijezda različitih veličina i temperatura.

Neki od planeta otkrivenih putem Kepler misije su stjenoviti planeti koji se nalaze na posebnoj udaljenosti od svoje zvijezde. Ovo idealno mjesto naziva se nastanjiva zona, gdje bi život mogao biti moguć.

Kepler je detektirao egzoplanete koristeći metodu tranzita. Kada planet prolazi ispred svoje zvijezde, to se zove tranzit. Dok planet tranzitira ispred zvijezde, blokira malo svjetla te zvijezde. To znači da će zvijezda izgledati manje svijetlija kada planet prolazi ispred nje.

Astronomi mogu promatrati kako se svjetlina zvijezde mijenja tijekom tranzita. To im može pomoći da shvate veličinu planeta.

Proučavajući vrijeme između tranzita, astronomi mogu također saznati koliko je planet udaljen od svoje zvijezde. To nam nešto govori o temperaturi planeta. Ako je planet upravo prave temperature, mogao bi sadržavati tekuću vodu – ključni sastojak za život.

Dosad je tisuće planeta otkriveno misijom Kepler. A još će ih biti pronađeno putem NASA-ine misije Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), koja promatra cijelo nebo kako bi locirala planete koji kruže oko najbližih i najsvjetlijih zvijezda.

Sada znamo da su egzoplaneti vrlo česti u svemiru. A buduće NASA-ine misije planirane su kako bi otkrile još mnogo njih.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.