kozmos.hr
Svemir

Starship uspješno lansiran u trećem testnom letu

objavljeno

SpaceX je u četvrtak proveo treći probni let svoje rakete Starship, dosegnuvši svemir, dok tvrtka teži nadmašiti prethodne uspjehe ove masivne svemirske letjelice.

Tvrtka Elona Muska lansirala je Starship otprilike u 9:25 sati po istočnom vremenskom području (ET) iz svojeg postrojenja Starbase, smještenog u blizini Boca Chice u Teksasu.

Starship uspješno lansiran

Ovim letom, raketa je premašila dosege svojih prethodnih probnih letova, a očekuje se da će trajati oko sat vremena prije nego što završi planiranim prizemljenjem u vodama Indijskog oceana. SpaceX je u protekloj godini dvaput testirao cijeli sustav rakete Starship, s lansiranjima u travnju i studenom. Iako su oba prethodna pokušaja lansiranja pokazala određeni napredak, rezultirala su neuspjesima zbog tehničkih problema. Svaki od Starshipova je letio nekoliko minuta — s tim da je posljednji uspješno dosegao svemir — no, unatoč tom postignuću, oba su vozila na kraju uništena.


Nakon uspješnog lansiranja, Elon Musk uputio je čestitke svojoj ekipi putem objave na platformi X, ističući da je ‘Starship postigao orbitalnu brzinu!’

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.