kozmos.hr
Svemir

SpaceX prevezao astronaute na ISS drugi put u mjesec dana

Freedom_docked
objavljeno

SpaceX-ova letjelica Dragon spojila se s Međunarodnom svemirskom postajom u srijedu, 27.4., i tako dovela na nju drugu skupinu astronauta u samo manje od tri tjedna.

Misija Crew-4 započela je ovu srijedu, 27.4., kada je SpaceX-ova letjelica imena Freedom, a tipa Dragon, poletjela s raketom Falcon 9 prema Međunarodnoj svemirskoj postaji u 3.52 ujutro po lokalnom vremenu, odnosno 9.52 prema srednjoeuropskom vremenu. S Cape Canaverala na Floridi poletjeli su NASA-ini astronauti Kjell Lindgren, Robert Hines i Jessica Watkins, te ESA-ina astronautkinja Samantha Cristoforetti. Nakon nešto manje od 16 sati leta, letjelica Freedom spojila se s ISS-om na otprilike 420 kilometara nadmorske visine iznad sredine Tihog oceana, a spojna vrata otvorila su se u točno 9.15 sati, odnosno u 3.15 u četvrtak ujutro po našem vremenu.

Polijetanje misije Crew-4 pogledajte ovdje:

Radi se o drugoj SpaceX-ovoj misiji unutar samo nekoliko tjedana koja je odvela skupinu astronauta na ISS. 9. travnja, letjelica Endeavour, isto tipa Dragon, odradila je prvi u potpunosti privatni let na ISS i odvela na postaju četvoricu civila za američku aeronautičku kompaniju Axiom Space. Ta misija, imena Ax-1, prva je misija Axiom Spacea ikada, i ona je za njih samo početak dugoročnog plana prema kojem bi jednog dana trebali u Zemljinoj orbiti izgraditi prvu privatnu svemirsku postaju. Prvo se očekuje izgradnja samo jednog privatnog modula na ISS-u, i to već 2024. godine, a kasnije se očekuje odvajanje od ISS-a i daljnja izgradnja postaje. Misiju Ax-1 vodio je NASA-in bivši astronaut i sadašnji Potpredsjednik poslovnog razvoja u Axiomu Michael López-Alegría. Axiomovi astronauti trebali su izvorno provesti u svemiru deset dana, no zbog lošeg vremena njihov povratak pomaknut je s 19. travnja na 24. travanj, zbog čega je odgođena i misija Crew-4 s 23. na 27. travanj.

Lindgren, Hines, Watkins, i Cristoforetti dolaskom na ISS pridružili su se NASA-inim astronautima Raji Chariju, Thomasu Marshburnu i Kayli Barron, ESA-inom astronatu Matthiasu Maureru, i ruskim kozmonautima Olegu Artemyevu, Denisu Matvejevu i Sergeju Korsakovu. Ukupan broj astronauta na postaji tako se popeo na jedanaest. Situacija će se malo raščistiti kada u svibnju Chari, Barron, Marshburn i Maurer, inače članovi misije Crew-3, napuste postaju i vrate se na Zemlju.

Crew-4 Docking
Posadu misije Crew-4 nakon spajanja s ISS-om toplo su dočekali njihovi kolege s misije Crew-3. Izvor: NASA TV.

Kao što samo ime govori, Crew-4 četvrta je operativna SpaceX-ova misija za NASA-u, svaka od kojih je odvela u svemir nekoliko NASA-inih (i povremeno kojeg ESA-inog) astronauta. Misije su dio dugoročnog transportnog ugovora između NASA-e i SpaceX-a prema kojem SpaceX kao privatnik odrađuje transport astronauta, a NASA se tako fokusira na znanstvene eksperimente i rad na ISS-u. Nakon ove misije, NASA je već naručila misije Crew-5, Crew-6, Crew-7, Crew-8 i Crew-9, čime se vrijednost ugovora penje na vrtoglavih 3,49 milijardi dolara.

„Privilegij je letjeti u ovom vozilu, Crew Dragon Freedomu, u orbitu. Osjećamo se odlično i veselimo se pogledu“, izjavio je Lindgren nakon polijetanja rakete. Inače, pri punom kapacitetu letjelice Dragon sposobne su prevoziti i do sedam astronauta sa Zemlje u svemir, i to je trenutno jedina letjelica koja je u stanju vratiti veliku količinu tereta nazad na Zemlju. Isto tako, to je i prva privatna letjelica koja je ikada odvela ljude na Međunarodnu svemirsku postaju. Kvaliteta letjelica Dragon, zajedno s činjenicom da se prvi stupanj raketa Falcon 9 koje SpaceX trenutno koristiti kontrolirano vraća na Zemlju i u većini slučajeva ponovo može koristiti, stavlja SpaceX u vodeću poziciju kada su u pitanju privatne svemirske agencije.

Cijelu snimku pripreme za polijetanje i samog polijtanja pogledajte ovdje, a snimku prilaska ISS-u i spajanja ovdje.

 


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr


Izvori:

Costa, Jason. „NASA’s SpaceX Crew-4 Underway as Freedom Journeys to Station“. NASA Space Station, 2022. https://blogs.nasa.gov/crew-4/ (28.4.2022.).

Dinner, Josh. „SpaceX launches Crew-4 astronauts to space station on a Dragon named Freedom“. Space.com, 2022. https://www.space.com/spacex-crew4-astronaut-launch-success (28.4.2022.).

Lavelle, Heidi. „The Crew-4 Astronauts Dock to the Space Station“. NASA Space Station, 2022. https://blogs.nasa.gov/spacestation/2022/04/27/the-crew-4-astronauts-dock-to-the-space-station/ (28.4.2022.).

Wall, Mike. „SpaceX’s Freedom Dragon capsule arrives at space station with Crew-4 astronauts“. Space.com, 2022. https://www.space.com/spacex-crew-4-astronaut-mission-arrives-space-station (28.4.2022.).

 

Zaljubljenik u astronomiju od malih nogu. Diplomirani anglist. U slobodno vrijeme vjerojatno s frendovima u obližnjem kafiću. U paralelnom svemiru sam nešto od sljedećeg: pomorac, avanturist, fizičar, astronaut, pisac, željezničar.