kozmos.hr
Svemir

SpaceX lansirao prvi potpuno privatni let na ISS

Posada misije Ax-1.
objavljeno

Američka aeronautička kompanija SpaceX danas, 8. travnja 2022., po prvi put u povijesti lansirala je na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) letjelicu u kojoj su svi putnici civili. Letjelica Crew Dragon lansirana je iz Svemirskog centra Kennedy (Kenedy Space Center) na Floridi u petak ujutro u 11:17 po lokalnom vremenu, a zapovjednik misije je Michael López-Alegría, bivši NASA-in astronaut. To je povijesni trenutak u razvoju komercijalnog putovanja svemirom.

SpaceX sa svojom letjelicom zapravo je samo izvođač leta, a naručitelj je kompanija Axiom Space. Radi se o njihovoj prvoj svemirskoj misiji (imena Axiom Mission 1, ili Ax-1), i cilj joj je odvesti zapovjednika i troje drugih ljudi na Međunarodnu svemirsku postaju na ukupno 8 dana. Ta trojica putnika su, redom, Eytan Stibbe, izraelski biznismen i bivši vojni pilot, Larry Connor, američki poduzetnik i trgovac nekretninama, te Mark Pathy, kanadski biznismen i filantrop. Svaki od njih za put u svemir dao je otprilike 55 milijuna američkih dolara, a za vrijeme svog boravka na ISS-u asistirati će ostalim astronautima u raznovrsnim znanstvenim istraživanjima koja se trenutno gore odvijaju, kao što su istraživanja o raku i o robotici. López-Alegría, zapovjednik, trenutno je Potpredsjednik poslovnog razvoja u Axiomu.


Inače, Ax-1 za Axiom Space predstavlja samo prvi korak u puno ambicioznijem planu. Krajnji cilj je izgradnja prve komercijalne svemirske postaje, Postoje Axiom, čije se pokretanje očekuje već za nekoliko godina ako sve prođe po planu, i koja će između ostalog služiti kao svojevrsni svemirski hotel za ultra-bogate. Prvi korak je dodavanje komercijalnog modula na ISS 2024., a kasnije se planira odvajanje od ISS-a i izgradnja ostatka postaje. „Biološki i tehnološki testovi koji će se odigrati u sklopu misije Ax-1 predstavljaju puni spektar istraživanja koja će utjecati na sve od ljudskog zdravlja do razvoja infrastrukture i dizajna naših budućih domova izvan planeta Zemlje, počevši od Stanice Axiom“, izjavio je Christian Maender, Axiomov Direktor za proizvodnju i istraživanja u svemiru.

Uloga SpaceX-a u misiji tradicionalna je i sada već dobro uhodana: pružanje transportne usluge. Na isti način, SpaceX pod ugovorom za NASA-u lansira u svemir satelite i ljude, a u rujnu prošle godine lansirali su prvi komercijalni svemirski let u povijesti u sklopu misije Inspiration4. Ovo je prvi put, doduše, da su svi članovi posade privatnici i prvi put da će ti privatnici posjetiti Međunarodnu svemirsku postaju. Ne samo to, nego je svrha misije Ax-1 „fundamentalno drukčija od one koju je imala Inspiration4“, govori za CNN John Logsdon, profesor emeritus na Sveučilištu George Washington u Washingtonu. Inspiration4 bila je u srži zapravo „turističko razgledavanje“, dok su dugoročni ciljevi ove misije puno značajniji za razvoj interakcije čovječanstva i svemira. Postaja Axiom, naglašava, u konačnici će i zamijeniti ISS.

Axiom cre in Zero G
Posada misije Ax-1 za vrijme testiranja u nultoj gravitaciji. Izvor: SpaceX.

Letjelicu Crew Dragon u orbitu je lansirala SpaceX-ova relativno nova dvostupanjska raketa Falcon 9, kojoj je ovo ukupno peta misija. Falcon 9 specifičan je po tome što se njegov prvi stupanj nakon odvajanja od ostatka rakete vraća na zemlju i automatski slijeće na tlo ili na specifično dizajniran brod na moru. Nakon toga, u 80% slučajeva taj prvi stupanj može se ponovo koristiti. S Falconom 9, SpaceX su pronašli način velike uštede novca prilikom lansiranja misija u svemir i tako se plasirali na vodeće mjesto među izvođačima svemirskih letova. Falcon 9 SpaceX jednog dana planira zamijeniti puno većom raketom Starship, koja je dosad najveća i najteža raketa ikada izgrađena i koja je trenutno u fazi testiranja.

 


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram


t.me/kozmoshr


Izvori:

Mack, Eric. „SpaceX Just Launched the First Fully Private Mission to the ISS“. CNET, 2022. https://www.cnet.com/science/space/spacex-just-launched-the-first-fully-private-mission-to-the-iss/ (8.4.2022.).

Tangermann, Victor. „SpaceX Successfully Launches First All-Private Mission to the Space Station“. Futurism, 2022. https://futurism.com/the-byte/spacex-launches-first-all-private-mission-space-station (8.4.2022.).

Thorbecke , Catherine. „What to know about Axiom Space, the company behind the first all-private mission to the ISS“. CNN, 2022. https://edition.cnn.com/2022/04/06/tech/axiom-space-spacex-launch/index.html (8.4.2022.).

Zaljubljenik u astronomiju od malih nogu. Diplomirani anglist. U slobodno vrijeme vjerojatno s frendovima u obližnjem kafiću. U paralelnom svemiru sam nešto od sljedećeg: pomorac, fizičar, astronaut, pisac, željezničar.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.