kozmos.hr
Svemir

Obnova ideje solarnog napajanja lunarne kolonije

Sun-Moon (Pixabay)
autor
objavljeno

NASA i nekoliko drugih nacionalnih svemirskih agencija nedavno su oživjele svoje programe kolonizacije Mjeseca uz ideju napajanja isključivo solarnom energijom.

Revitalizacija ideje

NASA i nekoliko drugih nacionalnih svemirskih agencija nedavno su oživjele svoje programe kolonizacije Mjeseca. Jedan od ključnih čimbenika koji treba riješiti je kako napajati takvu koloniju. Točnije, postavlja se pitanje može li se neprekinuta solarna energija ostvariti bez pohrane energije? Na Zemlji je neizvedivo osigurati 100% potražnje za električnom energijom 100% vremena isključivo iz obnovljivih izvora – barem ne bez skladištenja energije.

Baza na Mjesečevoj površini?

Ovo razmišljanje nedavno je dovedeno u pitanje promjenom paradigme koju je razvio prof. Jeffrey Gordon sa Sveučilišta Ben-Gurion, a koji je pozvan da ideju predstavi NASA-i krajem kolovoza (nakon što je ideja ranije ove godine objavljena u časopisu Renewable Energy).


Koncept Mjesečevog naselja (©SOM).

Novi koncept

Na Mjesecu je Sunce jedini dostupni obnovljivi izvor energije. Najveći izazov je u potpunosti opskrbiti glavnog potrošača energije – tvornice koje moraju kontinuirano (24 sata dnevno, 365 dana u godini) proizvoditi tisuće tona kisika (O2) godišnje iz Mjesečevog tla, za raketni pogon, opskrbu gorivom za orbitalne satelite i ljudskog uzdržavanja. Velik dio izazova proizlazi iz toga što bilo koja lokacija na Mjesecu u prosjeku provede polovicu mjesečevog rotacijskog perioda od 29.5 dana u mraku.

U svom radu, Gordon dokumentira izvedivu strategiju u kojoj bi neprekinutu električnu energiju proizvodili fotonaponski (PV) nizovi postavljeni oko 360° latitudinalnog prstena blizu (ali ne na) Mjesečevom polu, s dalekovodima instaliranim do O2 postrojenja.

Jesu li svemirske solarne elektrane budućnost

Pojašnjenje i učinkovitost koncepta

„Moje rješenje ima specifičnu masu daleko ispod svih dosadašnjih alternativa, naime, rekordno nisku kg/kW, ključnu vrijednost za pristupačne i izvedive lunarne instalacije, s troškovima lansiranja i instalacije koji trenutno premašuju 1.000.000 USD/kg. Naša nova strategija je više nego faktor 100 bolji od solarne energije sa skladištenjem baterija. Također je barem faktor 6 bolji od rješenja koje sada razmatra NASA o nuklearnim reaktorima koji pokreću konvencionalne turbine i generatore,“ pojasnio je Gordon.

U nastavku je pojasnio kako ga je NASA pozvala da predstavi svoje otkriće „u kolovozu u Glenn Research Centeru u Clevelandu, Ohio. NASA-ini znanstvenici izrazili su spremnost da preispitaju ideju napajanja lunarnih kolonija isključivo nuklearnom energijom – tj. ponovno razmišljaju o napajanju solarnom energijom!“

Koncept iskorištava jedinstvenu kombinaciju: (a) nepostojanja mjesečeve atmosfere, (b) nagiba Mjesečeve polarne osi u odnosu na ravninu ekliptike gotovo nula, (c) uvjeta na Mjesecu koji su podložni jeftinom prijenosu male mase linije te, konačno, (d) Mjesečev promjer daleko manji od promjera Zemlje.


Tehnologija skladištenja solarne energije

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Jeffrey M.Gordon, „Uninterrupted photovoltaic power for lunar colonization without the need for storage,“ Renewable Energy (2022).

Ben-Gurion University of the Negev (31. listopada 2022.), „A plan to power a lunar colony solely through solar energy without energy storage,“ phys.org (pristup 1. studenoga 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.