kozmos.hr
Tehnologija

Tehnologija skladištenja solarne energije

Schematski prikaz skladištenja i naknadne pretvorbe solarne energije u elektricu (©ChalmersUniversity)
autor
objavljeno

Tim znanstvenika nastavlja s uspješnim razvojem tehnologija skladištenja solarne energije koja će omogućiti ‘transport’ energije te njeno naknadno pretvaranje u električnu energiju.

Ideja skladištenja solarne energije

Istraživači koji stoje iza energetskog sustava koji omogućuje hvatanje sunčeve energije, pohranjivanje do osamnaest godina i oslobađanje kada i gdje je to potrebno, sada su napravili novi važan korak u razvoju sustava.

Naime, nakon što su prethodno demonstrirali kako se energija može ekstrahirati kao toplina, sada su uspjeli ‘natjerati’ sustav da proizvodi električnu energiju, spajajući ga na termoelektrični generator.

Ovo istraživanje u konačnici bi moglo dovesti do ‘samopunjenja’ elektronike kada i kako zatreba, iz prethodno pohranjene solarne energije.

Višegodišnje istraživanje

„Ovo je radikalno novi način proizvodnje električne energije iz sunčeve energije. To znači da solarnu energiju možemo koristiti za proizvodnju električne energije bez obzira na vrijeme, doba dana, godišnje doba ili zemljopisni položaj. To je zatvoreni sustav koji može raditi bez emisije ugljičnog dioksida,“ rekao je voditelj istraživanja Kasper Moth-Poulsen.


Nova tehnologija temelji se na sustavu solarne energije MOST (Molecular Solar Thermal Energy Storage Systems). Najjednostavnije rečeno tehnologija se temelji na posebno dizajniranoj molekuli koja mijenja oblik kada dođe u dodir sa sunčevom svjetlošću. Istraživanje je već privuklo veliki interes u cijelom svijetu kada je predstavljeno u ranijim fazama.

 

Novi veliki korak

Istraživanje je postiglo novi veliki korak u razvoju. Naime, znanstvenici su u nedavno objavljenom radu objasnili kako solarnu energiju možemo kombinirati s kompaktnim termoelektričnim generatorom za pretvaranje sunčeve energije u električnu energiju.

Švedski istraživači poslali su svoju posebno dizajniranu molekulu – napunjenu sunčevom energijom – kolegama Tao Liju i Zhiyu Huu sa Sveučilišta Jiao Tong u Šangaju, gdje je energija oslobođena i pretvorena u električnu energiju pomoću generatora koji su tamo razvili. U suštini, švedsko sunce poslano je na drugi kraj svijeta i pretvoreno u električnu energiju u Kini.

„Generator je ultra tanak čip koji se može integrirati u elektroniku poput slušalica, pametnih satova i telefona. Do sada smo proizvodili samo male količine električne energije, ali novi rezultati pokazuju da koncept doista funkcionira te da izgleda vrlo obećavajuće,“ rekao je Zhihang Wang, član istraživačkog tima.

Čista energija budućnosti

Istraživanje ima veliki potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i bez emisija. No, preostaje još puno istraživanja i razvoja prije nego što budemo mogli puniti naše tehničke gadgete ili grijati svoje domove pohranjenom solarnom energijom sustava.

„Zajedno s različitim istraživačkim skupinama uključenim u projekt, sada radimo na pojednostavljenju sustava. Količina električne energije ili topline koju možemo dobiti potrebno je povećati. Čak i ako se energetski sustav temelji na jednostavnim osnovnim materijalima, potrebno ga je prilagoditi kako bi bio dovoljno isplativ za proizvodnju, a time i šire korištenje,“ zaključio je Kasper Moth-Poulsen.


NASA-in motor na električnu energiju mogao bi nam pomoći u postizanju međuzvjezdanih putovanja

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

ZhihangWang et al., „Chip-scale solar thermal electrical power generation,“ Cell Reports Physical Science 3/3 (2022).

Zhihang Wang et al., „Macroscopic heat release in a molecular solar thermal energy storage system,“ Energy & Enviromental Science 1 (2019).

Kasper Moth-Poulsen et al., „Molecular solar thermal (MOST) energy storage and release system,“ Energy & Enviromental Science 9 (2012).

Anonymus (11. travnja 2022.), „Converting solar energy to electricity on demand,“ news.cision.com (pristup 15. travnja 2022).

Chris Young (12. travnja 2022.), „A new energy storage system can store solar power for nearly two decades,“ interestingengineering.com (pristup 15. travnja 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.