kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Skrivene oznake i anomalije otkrivene na kraljevskom “kamenu sudbine”
Znanost

Skrivene oznake i anomalije otkrivene na kraljevskom “kamenu sudbine”

Kamen Sudbine
objavljeno

Znastvenici su nedavno otkrili nikad prije dokumentirane simbole i druge anomalije na Kamenu sudbine, 800 godina starom škotskom klesanom sjedištu. Kamen će biti korišten na svečanosti krunidbe kralja Charlesa III. u Londonu 6. svibnja.

Nova analiza otkrila je skrivene oznake i anomalije na legendarnom Kamenu sudbine, pružajući nove uvide u njegovu bogatu povijest i tajanstvenu prošlost dok se priprema za krunidbu kralja Charlesa III.

Kamen sudbine: kraljevska tradicija

Tajanstveni Kamen sudbine Ujedinjenog Kraljevstva, poznat i kao Kamen sa Sconea, dugo je igrao ulogu u svečanostima krunidbe kraljeva i kraljica. Porijeklo ove ploče od crvenog pješčenjaka seže u oko 841. godine, kada je korišten u krunidbi Škotskih kraljeva, iako njegovo točno porijeklo ostaje nepoznato. Kako se približava krunidba kralja Charlesa III., nedavna analiza otkrila je do sada skrivene oznake na kamenu.

Burna povijest

Godine 1296., kralj Edward I. Engleske zaplijenio je Kamen sudbine nakon invazije na Škotsku. Potom je integriran u prijestolje u Westminsterskoj opatiji, gdje je ostao, služeći kao dio svečanosti krunidbe britanskih i britanskih monarha. Nakon kratke pljačke u 20. stoljeću, kamen je vraćen Škotskoj 1996. i sada je pod zaštitom Historic Environment Scotland (HES).


HES otkriva nove nalaze

HES je nedavno proveo temeljit pregled kamena uoči krunidbe Charlesa III. u svibnju. Putem snimanja i rendgenske fluorescentne analize stvoren je 3D model, što je omogućilo detaljnu analizu kamena. Ova studija otkrila je tragove bakrene legure, što upućuje na izgubljeni brončani ili mjedeni predmet, kao i dosad neviđene oznake nalik rimskim brojevima.

Otključavanje tajni Kamena

Ewan Hyslop, šef istraživanja i klimatskih promjena u HES-u, izrazio je uzbuđenje zbog ovih novih otkrića i njihovog potencijala da dodatno rasvijetle jedinstvenu povijest kamena. Iako svrha ovih oznaka ostaje nejasna, one otvaraju nove mogućnosti za istraživanje. Analiza je potvrdila da kamen potječe iz formacije Scone Sandstone u blizini Pertha, Škotska, te je otkrila i originalne tragove alata i dokaze o restauratorskim radovima iz 1950-ih.

Dok se Kamen sudbine priprema za svoju ulogu u predstojećoj krunidbi kralja Charlesa III., 6. svibnja 2023., ova otkrića doprinose njegovoj zanimljivoj povijesti i poboljšavaju njegovu autentičnost.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.