kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Senzacionalno Otkriće: Drevni Grobovi Otkriveni tijekom Proširenja Plinske Mreže u Peruu!
Znanost

Senzacionalno Otkriće: Drevni Grobovi Otkriveni tijekom Proširenja Plinske Mreže u Peruu!

Drevni Grobovi Otkriveni tijekom Proširenja Plinske Mreže u Peruu
objavljeno

“Ispod asfalta i tračnica u Limi krije se neispričana povijest koju sada iznova otkrivamo,” rekao je Jesus Bahamonde, arheolog u Caliddi, tvrtki zaduženoj za distribuciju plina u peruanskoj prijestolnici.

Radnici koji su proširivali plinsku mrežu u Limi, glavnom gradu Perua, imali su što vidjeti kada su slučajno naišli na osam drevnih povezanih grobnica. U gotovo dvadeset godina postojanja, infrastrukturni projekti koje je vodila Calidda doveli su do otkrića čak 1.900 arheoloških nalaza. Riječ je o svemu od mumija do keramike i antičkih tekstila, a većina je otkrića povezana s grobljima na ravnom terenu.

Lima: Grad S Poviješću Duboko Ukopanom u Tlu

Lima nije samo suvremena metropola. Ovaj grad domaćin je više od 400 značajnih arheoloških nalazišta. Ove strukture, poznate kao “huacas” u izvornom Quechua jeziku, često se nalaze na vrhovima brežuljaka koje su domorodačke kulture smatrale svetima.

S obzirom na gradsku prošlost koja seže 10.000 godina unazad – od preinkaških civilizacija, preko Inka do španjolske kolonizacije 1535. godine – ovakva otkrića nisu nikakvo iznenađenje.


Bahamonde je prikazao povezane grobove koji su pažljivo zamotani u pamučne tkanine i povezani konopcima od liane. Pronađeni su otprilike pola metra ispod tla i vjeruje se da pripadaju preinkaškoj kulturi Ichma. Prema arheologu Robertu Quispeu, vjerojatno je riječ o dvije odrasle osobe i šestero djece.

Povijest u Neočekivanim Mjestima

Ipak, ne radi se samo o nalazima iz drevnih vremena. Tijekom iskopavanja 2018. u četvrti La Flor, arheolozi su pronašli grobove iz 19. stoljeća koji su sadržavali ostatke trojice kineskih imigranata, zajedno s neobičnim predmetima poput lula za opijum i domaćih cigareta.

Osam povezanih grobova otkriveno je u blizini nekoliko popularnih restorana s piletinom i ceste koja vodi do jedine nuklearne elektrane u Peruu. “Kada su španjolski kolonizatori stigli u 16. stoljeću, susreli su cvatuće zajednice. Na neki način, naša povijest je neprekidna,” zaključio je Bahamonde.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.