kozmos.hr
Jeste li znali?

Sentient: Umjetni mozak koji je stvorila vojska

sentient-umjetna-inteligencija
objavljeno

Neki detalji o američkom tajnom vojnom programu Sentient, koji postoji od 2010. godine, objavljeni su 2019. godine prema Zakonu o slobodi informacija. Ono što je započelo kao softver za obradu satelitskih snimaka, sada postaje “umjetni mozak” za prikupljanje svih informacija dostupnih vojsci.

Umjetna inteligencija istodobno je bila jedna od najperspektivnijih i istovremeno zabrinjavajućih tema u posljednjih nekoliko godina. Neizbježno skreće pozornost svojim najnovijim dostignućima i mnogi su zabrinuti da bi AI u bliskoj budućnosti mogao preuzeti velik postotak svjetskih poslova. Ali osim toga, umjetna inteligencija također može postati moćno vojno oružje.

Nacionalni ured za vojnu svemirsku obavještajnu službu već je razvio snažni umjetni mozak imena Sentient, koji je 2019. godine objavio Nacionalni obavještajni ured (NRO) prema zakonu o slobodi informacija.

Za razliku od bilo koje druge postojeće umjetne inteligencije, ova se razlikuje po stupnju neovisnosti. Obično algoritam radi s učitanim informacijama, ali Sentient može čak usmjeriti satelite kako bi dobio slike objekata koji su mu potrebni. Zapravo se može nazvati umjetnim mozgom.


Čini se da vojska i druge vladine obavještajne agencije imaju najnaprednije algoritme za obradu velikih podataka temeljene na umjetnoj inteligenciji. Donedavno je Sentient bila dobro čuvana državna tajna dok su stručnjaci na programu radili od listopada 2010. godine.

Koliko se može prosuditi, zadatak algoritma upravljanja Sentienta je, na temelju prikupljenih podataka, preusmjeriti satelite tamo gdje se događa nešto zanimljivo za vojsku (ili će se dogoditi prema izračunima AI).

Uz to, poznato je da je opseg fotografija koje je snimio Sentient eksponencijalno narastao: tijekom godina Pentagon se zadovoljio uslugama jednog civilnog dobavljača koji je prenosio satelitske snimke. Sada se može primijetiti da je ovaj broj narastao i slični algoritmi pripadaju nekolicini drugih komercijalnih ili privatnih obavještajnih tvrtki kao što su Maxar, Planet i BlackSky.

Ovi sustavi prikupljaju podatke s društvenih mreža, satelita, senzora u pametnim uređajima, avionima i brodovima. Te se informacije mogu jednako učinkovito koristiti za utvrđivanje posljedica potresa, pronalazak neprijateljske vojne opreme ili jednostavno prodaju trećim stranama.

https://kozmos.hr/moze-li-umjetna-inteligencija-posjedovati-vlastitu-svijest/

Ostaje nejasno dokle sežu moći Sentienta. Dužnosnici nisu htjeli odgovoriti na bilo koja izravna pitanja o uputama i opsegu upotrebe umjetne inteligencije u NRO-u, pozivajući se na opasnost otkrivanja podataka važnih neprijateljima.

Način na koji je otkriven ovaj umjetni mozak i pristup u davanju dodatnih informacija navodi na razmišljanje o nekim potencijalnim ishodima u bližoj ili daljoj budućnosti.

Sasvim moguće (sigurno, rekao bih), postoje i drugi proizvoljno veliki vojni sustavi temeljeni na AI koji su u razvoju ili su vjerojatno već u uporabi. Takvi se sustavi mogu primijeniti i koristiti bez nas, javnosti, svjesnih da postoje i ometaju naš svakodnevni život, iako je na kraju Sentient vojno sredstvo.

Godinama su stručnjaci bili uvjereni u novu vrstu “bojnog polja” koje prijeti miru. To bi bila analiza i krivotvorenje satelitskih fotografija, što smatram zaista opasnom igrom. Čak i ako Sjedinjene Države još uvijek posjeduju takvu tehnologiju, nema sumnje da zemlje poput Kine također ulažu u takav razvoj.


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

– t.me/kozmoshr

Izvori:

• Gorey, C. (2019, August 02). US military actually called its ‘artificial brain’ experiment Sentient.
• Pettit, H. (2019, August 01). US spies secretly built ‘artificial brain’ that can ‘organise wars, redirect satellites and predict the future’.
• Robitzski, D. (2019, July 31). The military secretly built an “artificial brain” called Sentient.
• Scoles, S. (2019, July 31). It’s Sentient.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.