kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Šef NASA-e upozorava na kinesku vojnu prisutnost u svemiru
Svemir

Šef NASA-e upozorava na kinesku vojnu prisutnost u svemiru

Kineski astronaut na Mjesecu.
objavljeno

Kina pojačava svoje svemirske kapacitete koristeći civilne programe kao paravan za vojne ambicije, upozorio je u srijedu šef američke svemirske agencije NASA, ističući da Washington mora ostati oprezan. “Kina je ostvarila izuzetan napredak, posebice u posljednjem desetljeću, no vrlo su zatvoreni,” izjavio je šef NASA-e Bill Nelson predstavnicima zakonodavne vlasti na Capitol Hillu. “Vjerujemo da njihov navodni civilni svemirski program zapravo skriva vojne namjere. Stoga smatramo da smo u neizbježnoj utrci,” dodao je Nelson. Izrazio je nadu da će Peking “shvatiti ozbiljnost situacije i prihvatiti da je civilni svemir predviđen za miroljubive aktivnosti,” no naglasio je, “Još uvijek nismo vidjeli takvo ponašanje od Kine.”

Nelson je ove komentare dao tijekom svjedočenja pred Odborom za raspodjelu proračuna Zastupničkog doma o financijskim planovima NASA-e za fiskalnu godinu 2025. Naglasio je kako je imperativ da Sjedinjene Države slete na Mjesec prije Kine, dok obje zemlje provode svoje lunarne misije, ali je izrazio zabrinutost da bi Kina, stigavši prva, mogla proglasiti: “‘Ovo je sada naš teritorij, neka se drugi drže dalje.'” Sjedinjene Države namjeravaju poslati astronaute na Mjesec 2026. godine u okviru misije Artemis 3, dok Kina planira svoj lunarni pothvat do 2030. godine. Nelson je izrazio uvjerenje da Sjedinjene Države neće izgubiti svoju “globalnu prednost” u istraživanju svemira. “Ipak, moramo biti realistični,” dodao je. “Kina je uložila značajna sredstva u svoj svemirski program i ima znatne rezerve u proračunu za daljnji razvoj. Ne smijemo spustiti gard,” zaključio je Nelson.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.