kozmos.hr
Tehnologija

Rusija uspješno izvela treće lansiranje nove rakete

autor
objavljeno

Ruska Federacija izvela je treće po redu uspješno lansiranje rakete iz svoje nove ‘obitelji’ teške klase ‘Angara’. Riječ je o prvoj klasi ruskih raketa nakon 1960-ih i raketa ‘Proton’.

Prva raketa u 30 godina

Rusija je izvela treće lansiranje svoje nove rakete teške klase Angara, prve samostalno razvijene rakete nakon 30 godina od pada Sovjetskog Saveza. Svemirska agencija Roscosmos objavila je kasno u ponedjeljak da je raketa sljedeće generacije Angara-A5 lansirana s lažnim teretom iz Plesetska na sjeveru Rusije.

Riječ je o trećem lansiranju nove rakete nakon njenog prvog putovanja 2014. godine.

Roscosmos čestita vojno-svemirskim snagama i cijeloj ruskoj svemirskoj industriji“, navodi agencija u priopćenju, nazvavši lansiranje „uspješnim“.

Važni koraci za ruski svemirski program

Posljednje lansiranje rakete održano je u prosincu 2020. Rakete Angara – nazvane po sibirskoj rijeci koja izvire iz Bajkalskog jezera – prva je klasa nove ‘obitelji’ raketa koju je Rusija samostalno razvila nakon pada Sovjetskog Saveza na Božić 1991. godine.


Osmišljene su kako bi zamijenile rakete Proton koje datiraju iz 1960-ih i pretrpjele su niz kvarova posljednjih godina. Predsjednik Vladimir Putin nada se da će nove rakete oživjeti rusku svemirsku industriju i smanjiti oslanjanje na druge bivše sovjetske zemlje.

Dužnosnici kažu da je raketa Angara teške klase ekološki prihvatljivija od svojih prethodnika jer se pokreće kisikom i kerozinom, a ne izrazito otrovnim heptilom.

Ruski svemirski program poslao je prvog čovjeka u svemir 1961. godine i lansirao prvi satelit četiri godine ranije. No, od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, muče ga korupcijski skandali i niz drugih neuspjeha, izgubivši skupe svemirske letjelice i satelite posljednjih godina.

Ruski znanstveni modul Nauka pristaje na ISS

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (28. prosinca 2021.), „Russia stages ‘successful’ third launch of new rocket,“ phys.org (pristup 28. prosinca 2021.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.