kozmos.hr
Tehnologija

Obavljeno testiranje raketnog motora kojeg pogoni reciklirana plastika

objavljeno

Britanski ‘startup’ Pulsar Fusion prošlog je tjedna testirao hibridni raketni motor koji je djelomično pokretan otpadnom plastikom!

‘Plastični pogon’!

Britanski ‘startup’ pod nazivom Pulsar Fusion prošlog je tjedna testirao hibridni raketni motor koji je djelomično pokretan otpadnom plastikom. ‘Zelena’ raketa koristi hibridno gorivo napravljeno od polietilena visoke gustoće (HDPE) i oksidatora dušikovog oksid. HDPE se koristi u širokom spektru plastičnih proizvoda, uključujući boce za deterdžent i pića, što ga čini intrigantnim načinom za pogon energetski intenzivnih raketa.

„Oduševljeni smo testiranjima u Velikoj Britaniji. Provesti britansko raketno testiranje na tlu Velike Britanije je novo. Pulsar je među rijetkim tvrtkama diljem svijeta koje su izgradile i testirale ove tehnologije. Imamo tim fantastičnih znanstvenika s bogatim iskustvom kojima možemo zahvaliti za ove prekretnice,“ rekao je izvršni direktor Pulsara Richard Dinan.

Hibridna goriva su budućnost?

Pulsar je prošlog tjedna izveo svoju prvu statičnu paljbu hibridnog motora u vojnoj bazi britanskog Ministarstva obrane u Salisburyju, a kako prenosi The Independent, održao je međunarodnu demonstraciju za klijente svemirske industrije u Švicarskoj 25. studenog. Tvrtka je također objavila video testa na Instagramu.

Korištenje otpadne plastike za lansiranje raketa velika je prednost, jer je plastika postala sveprisutan izvor onečišćenja koje je užasno teško pravilno reciklirati. Uz to tzv. mikroplastika predstavlja veliki problem za budućnost čovječanstva, a prošle je godine po prvi puta pronađena u nerođenih fetusa. Prilično smo sigurni da proizvodnja raketnog goriva neće upiti većinu svjetskog viška plastike, ali sve je bolje nego ništa.

Korak bliže nuklearnoj fuziji?

Možda će se pokazati kao ključna točka to što Pulsar kaže da je jedan od njegovih glavnih ciljeva rješavanje problema nuklearne fuzije, koja desetljećima muči znanstvenike. Fuzija bi mogla prepoloviti vrijeme putovanja do Marsa i smanjiti potrebu za raketama da odvoze teška goriva u svemir, ali postavlja pitanje zašto Pulsar sada testira rakete na plastični pogon. Fuzija predstavlja kao gotovo neograničen izvor energije – tj. jednom kada shvatimo kako ju kontrolirati – pa je možda ova raketa testirana u nadi da će u međuvremenu dobiti neki javni tisak i podršku.

Odgovor bismo mogli saznati uskorobudući da Pulsar želi demonstrirati fuzijski pogonski motor do 2025., a zatim ga lansirati i testirati u orbiti 2027. Također su izveli ono što Virgin Galactic naizgled nije mogao, budući da je ta tvrtka nakon neuspjelog probnog leta 2014. ukinula raketu pokretanu drugom vrstom plastike.

1861. godine znanstvenik je ‘izmislio’ prvi svemirski brod

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (3. prosinca 2021.), „Startup Tests Rocket Powered by Recycled Plastic,“ futurism.com (pristup 5. prosinca 2021.)

Student povijesti koji u slobodno vrijeme voli čitati i pisati o svojim najdražim temama - povijesti, svemiru i astronomiji - te uživa u gledanju svega povezanog sa Star Warsom.