kozmos.hr
Svemir

Revolucionarni pronalazak otapanja snijega na Marsu

objavljeno

Ako na Marsu postoji tekuća voda, to bi također moglo značiti da na Crvenom planetu postoji preživjeli život.

Već je neko vrijeme poznato da na Marsu i danas postoji iznenađujuće velika količina vode. Problem je u tome što je Crveni planet toliko hladan da voda postoji samo u obliku leda. Novo znanstveno istraživanje, međutim, nedavno je otkrilo dokaze otapanja snijega na Marsu.

Na temelju slika marsovske površine koje je snimio NASA-in Mars Reconnaissance Orbiter, znanstvenici su pronašli prašnjavi vodeni led na najnižoj geografskoj širini Marsa do danas, sugerirajući tako da bi potencijalno moglo biti  tekuće vode i u blizini ekvatora.

https://kozmos.hr/15-otkrica-na-marsu-koja-su-promijenila-sve-sto-smo-mislili-da-znamo-o-crvenom-planetu/

Pronalazak tekuće vode na Marsu bilo bi revolucionarno otkriće, u to ne sumnjamo, ali autori su predložili nešto više – ako postoji tekuća voda, moglo bi biti i života na Crvenom planetu.

Studija se fokusirala na slike svodnih padina na Marsu. Znanstveni tim usporedio je slike od prije gotovo dva desetljeća s nedavnima iz 2020. godine. Na njihovo iznenađenje, u krajoliku su se dogodile velike promjene, a unutar jaruga pojavile su se nove naslage svijetlih tonova kojih na starim površinskim slikama nije bilo.

Nakon opsežnih opažanja, znanstvenici sugeriraju da te naslage moraju biti od prašnjavog vodenog leda, a njihova topla lokacija sugerira da bi pod prljavim ledenim pokrivačem mogla biti tekuća voda.

Ove su slike napravljene u razmaku od više od deset godina i prikazuju promjenu u krajoliku gdje je prašnjavi vodeni led izložen i vjerojatno se topi na Marsu. Izvor: NASA / JPL / Sveučilište u Arizoni

Iako će rover Perseverance uskoro započeti potragu za znakovima drevnog mikrobnog života, možda je vrijeme da NASA ili druge agencije usmjere svoje napore na pronalaženje preživjelog života. Ovo novo istraživanje pomoći će suziti najvažnija mjesta za buduća istraživanja.

Svakim novim otkrićem Mars se pokazuje mnogo gostoljubivijim nego što se prethodno mislilo i zaista vjerujem da bi u tom smijeru trebalo usmjeriti više napora. Nema boljeg mjesta za traženje preživjelog života na Marsu od ovih toplih mjesta na kojima bi ljeti temperature mogle doseći i 20 stupnjeva, što bi normalno značilo da se otapa led ili snijeg. A ako tekuća voda postoji u bilo kojem obliku, to bi moglo biti okruženje dovoljno stabilno za život!

Djelomično izložene naslage svijetlih tonova. Izvori: NASA / JPL / Sveučilište u Arizoni

Naravno, čak i ovo istraživanje tek počinje i proći će godine prije nego što se poduzmu bilo kakve značajne radnje. Znanstvenici planiraju nastaviti potragu za drugim sličnim mjestima i dokumentirati ih. Ako budemo imali sreće, jedna od sljedećih misija na Mars možda će biti centralizirana oko jednog od ovih mjesta, iako bi do sada, zemljopisno, to bilo teško dostići.

Nadalje, znanje o tim mjestima na kojima se led i snijeg mogu topiti moglo bi biti korisno za buduće misije s posadom na Mars. Slanje sondi i rovera je jedno, ali istraživanje stvarnog znanstvenika na mjestu bilo bi sasvim druga priča.

Naravno, takve misije ostaju samo ideja za budućnost i još ne znamo kada će ljudi biti poslani na Mars. Za sada se možemo nadati da će tamo netko poslati sondu koja bi mogla dohvatiti uzorke koji će se poslati natrag na Zemlju kao što NASA planira učiniti s  Perseverance-om.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvor:

• Evidence of melting snow on mars flowing Into Gullies hints at prospect of life on planet. (2021, February 25).
• Khuller, A., & Christensen, P. (2021, February 18). Evidence of Exposed Dusty water ice within Martian Gullies.
• Morrison, R. (2021, February 25). Evidence of melting snow on mars flowing Into Gullies hints at prospect of life on planet.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube