kozmos.hr
Znanost

Renovacija Egipatske piramide izazvala burne rasprave

Piramida Menkaure
objavljeno

Renovacijski radovi na piramidi Menkaura izazvali su žestoke reakcije na društvenim mrežama, pri čemu je jedan stručnjak kritički istaknuo njihovu “apsurdnost”. Suprotno tome, Mostafa Waziri, predsjednik Vrhovnog vijeća za starine u Egiptu, ovaj je projekt proglasio “projektom stoljeća”. U videu objavljenom na Facebooku, Waziri je prikazao kako radnici postavljaju granitne blokove na temelj piramide, koja se nalazi u blizini sfinge te većih piramida Kefrena i Keopsa u kompleksu Gize.

Izvorno, piramida je bila obložena granitom, no s vremenom je izgubila dio svoje vanjske obloge. Cilj renovacije je obnoviti izgled piramide kakav je bio na početku, rekonstruiranjem granitne obloge. Predviđa se da će radovi trajati tri godine, a Waziri, koji predvodi egipatsko-japansku misiju zaduženu za ovaj projekt, izjavio je da će to biti “Egipatov dar svijetu u 21. stoljeću”. Ipak, ispod objavljenog videa, brojni razočarani gledatelji izrazili su svoje kritike na račun projekta.

Nemoguće!

“Egiptologinja Monica Hanna izjavila je: “Nemoguće!” “Jedino što je falilo je da se piramidi Menkaure dodaju keramičke pločice! Kada ćemo prestati s apsurdima u upravljanju našom baštinom?” upitala je. Hanna je dodala: “Sva međunarodna načela o restauraciji zabranjuju ovakve zahvate,” pozivajući arheologe da “odmah reagiraju”.


Ostali su komentatori reagirali sarkastično. “Kada je planirano ispravljanje Kule u Pisi?” upitao je jedan od njih. “Umjesto pločica, zašto jednostavno ne obložimo piramide tapetama?” predložio je drugi. Tema očuvanja kulturne baštine u Egiptu, od koje turizam generira 10 posto bruto domaćeg proizvoda zemlje, često je izvor žučnih rasprava. Nedavno razaranje velikih dijelova povijesnog područja Kaira potaknulo je snažne akcije civilnog društva, koje je inače ograničeno u političkom djelovanju, te sada svoju borbu s vladom usmjerava na pitanja urbanog planiranja i očuvanja baštine.

Rasprava se posljednjih dana fokusirala na džamiju Abu al-Abbas al-Mursi iz petnaestog stoljeća u obalnom gradu Aleksandriji, drugom po veličini gradu u Egiptu. Nakon što je izvođač radova odlučio ponovno obojiti bogato ukrašene, rezbarene i obojene stropove najveće džamije u gradu u bijelo, lokalne vlasti su najavile istragu.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.