kozmos.hr
Astronomija

Radijski signali otkrivaju tajne skrivenih supermasivnih crnih rupa

Kvazar. Izvor: Wikimedia Commons.
objavljeno

Astronomi su identificirali izraženu vezu između količine prašine koja okružuje supermasivnu crnu rupu i jačine radijskog zračenja koje se proizvodi u iznimno svijetlim galaksijama.

Tim astronoma predvođen sveučilištima Newcastle i Durham koristio je nove podatke iz instrumenta Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) koji provodi petogodišnje istraživanje velikih struktura u svemiru, uključujući optičke spektre za oko tri milijuna kvazara.

Utvrđeno je da kvazari, koji su okruženi većom količinom prašine i koji izgledaju crvenije, imaju veću vjerojatnost za jače radijsko zračenje u usporedbi s kvazarima s malo ili bez prašine, koji izgledaju vrlo plavo. Ova su otkrića objavljena u prestižnom časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Crveni Kvazari: Svemirski Enigma

Iako većina kvazara izgleda vrlo plavo, znatan broj ovih svemirskih objekata izgleda vrlo crveno, a njihova priroda još uvijek nije dovoljno shvaćena. Kako bi se bolje razumjeli, potrebna su spektroskopska mjerenja koja omogućuju analizu svjetlosti kvazara na različitim valnim duljinama.

Dr. Victoria Fawcett i njezin tim koristili su spektroskopska mjerenja iz DESI-ja za analizu količine prašine u uzorku od približno 35,000 kvazara. Otkrili su da su crveni kvazari vjerojatnije povezani s jačim radijskim zračenjem, a ovaj nalaz mogao bi pomoći u razumijevanju kako galaksije evoluiraju.

I dok još uvijek postoje neodgovorena pitanja koja okružuju crvene kvazare, kontinuirani rast uzorka crvenih kvazara iz DESI-ja u narednim godinama obećava sveobuhvatnije razumijevanje ovih neobičnih svemirskih objekata.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube