kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Prvi pokušaj orbitalnog lansiranja SpaceX-ovog Starshipa završava dramatičnom eksplozijom
Svemir

Prvi pokušaj orbitalnog lansiranja SpaceX-ovog Starshipa završava dramatičnom eksplozijom

SpaceX Starship
objavljeno

Potpuno složeni lansirni sustav Starship poletio je danas prvi put. Iako je uspio napustiti lansirnu rampu, lansiranje je završilo dramatičnom eksplozijom, nešto što je bilo možda i za očekivati.

Starship je poletio s SpaceX-ovog objekta Starbase u južnom Teksasu u 08:27 sati po središnjem vremenu. Ne samo što je Starship najmoćnija raketa na svijetu, već će biti i u potpunosti ponovno upotrebljiva. To će značajno smanjiti troškove uzastopnih lansiranja, čime će omogućiti ljudski let na Mars.

Starship nije uspio dosegnuti orbitu

Nije bilo zajamčeno da će Starship na prvom pokušaju doseći orbitu. Prošlog mjeseca, izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk izjavio je da njihova raketa nove generacije ima otprilike 50 posto šanse da na prvom pokušaju dosegne orbitu. “Ne kažem da će doći do orbite, ali jamčim uzbuđenje,” napisao je Musk na Twitteru.

Prije lansiranja, Kate Tice, menadžerica inženjeringa kvalitetnih sustava u SpaceX-u i jedna od naratora uživo, rekla je da je ključni cilj koji je SpaceX želio postići “napuštanje lansirne rampe” te da bi svaki drugi uspjeh bio “bonus”.


Evo i video:

 

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.