kozmos.hr
Znanost

Proljetni ekvinocij je stigao ali što to znači?

Proljetni ekvinocij je stigao ali što to znači
objavljeno

Proljeće je gotovo ovdje — službeno, barem. Proljetni ekvinocij (ravnodnevnica) dolazi u utorak, označavajući početak proljetne sezone za Sjevernu Hemisferu. Ali što to zapravo znači? Evo što trebate znati o tome kako dijelimo godinu koristeći Zemljinu orbitu.

Što je ekvinocij ili ravnodnevnica?

Zemlja na svojem putovanju oko Sunca zadržava određeni kut. Većinu godine, Zemljina os je nagnuta prema Suncu ili od njega, što rezultira nejednakom raspodjelom sunčeve topline i svjetlosti između sjeverne i južne polutke. Tijekom ekvinocija, međutim, os Zemlje i njena orbita poravnaju se na način da obje hemisfere primaju jednak dio sunčeve svjetlosti. Naziv “ekvinocij” dolazi od latinskih riječi koje označavaju jednakost i noć, odražavajući činjenicu da tijekom ekvinocija, dan i noć traju gotovo identično vrijeme, iako specifična dužina može varirati ovisno o geografskoj lokaciji promatrača. Proljetni, ili vernalni, ekvinocij na Sjevernoj Hemisferi može se dogoditi između 19. i 21. ožujka, ovisno o godini, dok se jesenski ekvinocij događa između 21. i 24. rujna.


Što je solsticij ili Suncostaj?

Solsticiji ili Suncostaj predstavljaju točke u godini kada je Zemlja najekstremnije nagnuta prema Suncu ili od njega, uzrokujući znatne razlike u količini sunčeve svjetlosti koju primaju hemisfere, te stvarajući najveću neravnotežu između dužine dana i noći. Tijekom ljetnog solsticija na Sjevernoj Hemisferi, Zemlja je nagnuta prema Suncu, što rezultira najdužim danom i najkraćom noći u godini. Ovaj solsticij događa se između 20. i 22. lipnja. Zimski solsticij, s druge strane, događa se kada je Sjeverna Hemisfera nagnuta dalje od Sunca, dovodeći do najkraćeg dana i najduže noći. To se događa između 20. i 23. prosinca.

Koja je razlika između meteoroloških i astronomskih sezona? Riječ je o dvjema različitim metodama za podjelu godine. Meteorološke sezone određene su vremenskim uvjetima i dijele godinu na tromjesečja zasnovana na ciklusima godišnjih temperatura. Prema ovom kalendaru, proljeće započinje 1. ožujka, ljeto 1. lipnja, jesen 1. rujna, a zima 1. prosinca. S druge strane, astronomske sezone bazirane su na Zemljinom položaju u odnosu na Sunce, gdje ekvinociji označavaju početak proljeća i jeseni, dok solsticiji signaliziraju početak ljeta i zime

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.