kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Pratite treće testno lansiranje revolucionarne megarakete Starship – gdje gledati
Svemir

Pratite treće testno lansiranje revolucionarne megarakete Starship – gdje gledati

Pratite treće testno lansiranje revolucionarne megarakete Starship
objavljeno

SpaceX planira danas izvesti novi pokušaj lansiranja Starshipa, trenutno najmoćnije rakete na svijetu, koja predstavlja ključni element u NASA-inim ambicioznim planovima za misije s posadom na Mjesec u skorijoj budućnosti, kao i u viziji Elona Muska za osnivanje ljudske kolonije na Marsu. Prema AFP, prethodna dva pokušaja završila su neuspješno, manifestirajući se spektakularnim eksplozijama, što, prema strategiji kompanije koja zagovara brzu iteraciju kroz pokušaje i pogreške radi ubrzavanja razvoja, nije nužno negativan ishod. Ovaj pristup se u prošlosti više puta pokazao efikasnim.

Lansiranje je predviđeno iz SpaceX-ova kompleksa na jugoistoku Teksasa, s planiranim početkom u 7:00 sati po lokalnom vremenu (13:00 po Hrvatskom vremenu), nakon što je Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) izdala odobrenje u srijedu. Emitiranje događaja uživo na službenoj web stranici SpaceX-a započet će trideset minuta prije planiranog vremena lansiranja.

Kada su spojene, dvije komponente Starship rakete formiraju impresivnu strukturu visoku 121 metar, premašujući visinu Kipa slobode za znatnih 27 metara. Njegov Super Heavy Booster razvija ogroman potisak od 74,3 Meganewtona, gotovo dvostruko veći u usporedbi s potiskom koji nudi NASA-in Space Launch System (SLS), trenutno druga najmoćnija raketa u operativnoj uporabi.


Predstojeći, treći pokušaj lansiranja Starshipa u njegovoj potpuno integriranoj konfiguraciji označava do sada najambiciozniji poduhvat. Testiranje nije usmjereno samo na dostizanje novih visina i većih udaljenosti u letu, već uključuje i detaljnu provjeru mehanizma vrata teretnog prostora, testirajući tako kapacitet rakete za isporuku satelita i drugog tereta u svemir. Dodatne mete obuhvaćaju reaktivaciju motora u svemiru i izvođenje in-situ testova, čime se utire put za buduće misije Starshipa s mogućnošću međusobnog dopunjavanja goriva u orbiti—ključnim za produžene svemirske ekspedicije. Planirana putanja leta predviđa da Starship postigne orbitu, nakon čega slijedi kontrolirano prizemljenje u Indijskom oceanu, sve to više od sat vremena nakon inicijalnog lansiranja.

Od 2018. godine, SpaceX s velikom predanošću razvija prototipove Starshipa, gdje su početni testovi uključivali ograničene letove isključivo gornje faze, poznate također kao Starship. Prvi test integrirane konfiguracije proveden je u travnju 2023., kada je SpaceX, suočen s tehničkom poteškoćom neodvajanja dviju faza, bio primoran aktivirati uništenje Starshipa nekoliko minuta nakon uzlijetanja. Incident je rezultirao spektakularnom eksplozijom rakete koja se srušila u Meksički zaljev, stvarajući veliki oblak prašine koji se proširio preko obližnjeg naseljenog područja.

U drugom testiranju, koje se odvilo u studenom 2023., došlo je do uspješnog odvajanja boostera od svemirskog broda, no uslijedila je eksplozija oba segmenta iznad oceana, opisana od strane SpaceX-a kao “brzo neplanirano rastavljanje”. Nakon temeljite istrage, Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) zatvorila je slučaj prošlog mjeseca, navodeći 17 korektivnih mjera koje SpaceX treba provediti. Strategija kontinuiranog iterativnog razvoja koju tvrtka primjenjuje prethodno je demonstrirala svoju učinkovitost, posebice s projektima poput raketa Falcon 9, koje su postale ključne za misije NASA-e i komercijalnog sektora, Dragon kapsule za prijevoz astronauta i tereta na Međunarodnu svemirsku postaju, te Starlink satelitske mreže koja sada omogućava pokrivanje internetskom uslugom u brojnim zemljama svijeta.

Ipak, vremenski okvir je ključan za SpaceX u svrhu pripreme za NASA-in planiran povratak astronauta na Mjesec u 2026., koristeći pritom modifikovanu verziju Starshipa kao sletno vozilo. Izazov nije samo u dokazivanju sposobnosti za lansiranje, let i sigurno slijetanje Starshipa, već i u potrebi za demonstracijom mogućnosti slanja više “Starship tankera” u orbitu s ciljem dopunjavanja goriva glavnom Starshipu za njegovu misiju prema Mjesecu.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.