kozmos.hr
Jeste li znali?

Pozivamo Vas na predavanje i projekciju filma Andreja Rehaka na Festivalu znanosti

Akceleracija
objavljeno

U okviru ovogodišnjeg Festivala znanosti, Tehnički muzej Nikola Tesla će ugostiti značajno predavanje hrvatskog nezavisnog znanstvenog istraživača, Andreja Rehaka, o složenom odnosu prostora, vremena i brzine. Dogodek će obuhvatiti i projekciju autorskog animiranog filma “Akceleracija”. Predavanje pod nazivom “Akceleracija: O prirodi prostora i vremena” zakazano je za utorak, 23. travnja u 18 sati.

Andrej Rehak, izvorno obrazovan kao kipar na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, izgradio je jedinstvenu karijeru na raskrižju umjetnosti i znanosti. Njegova strast prema matematici i fizici, koja se razvila tijekom školovanja u srednjoj matematičkoj školi (MIOC), potaknula ga je na posvećivanje karijere istraživanju temeljnih znanstvenih teorema. Rehak je aktivan suradnik na uglednim znanstvenim portalima kao što su Foundational Questions Institute, Gravity Research Foundation i viXra.org, te recenzent za prestižne znanstvene časopise.

Akceleracija: O prirodi prostora i vremena

Predavanje će uključivati projekciju animiranog filma “Akceleracija”, nastalog u produkciji Zagreb Filma 2010. godine, gdje protagonist u misaonom eksperimentu susreće memorijsku projekciju svoje prošlosti. Film prati temu fizike prostora i vremena kroz vezu s brzinom svjetla i analizira prirodu gravitacije. Rehak će raspravljati kako, iako iskustveno vrijeme teče od prošlosti prema budućnosti, suvremena znanost smatra da su svi fizikalni zakoni T-invarijantni. Osim toga, kroz vezu s gravitacijom, predstavit će koncept koji demonstrira prirodu jedinstvenog smjera vektora vremena.


Ulaz na predavanje je besplatan, i srdačno pozivamo sve zainteresirane da se pridruže i upoznaju s Rehakovom jedinstvenom perspektivom na ovom uzbudljivom spoju znanosti i umjetnosti. Ovaj događaj nije samo prilika za slavljenje znanstvenog istraživanja, već i za istraživanje kako teorije mogu obogatiti kreativni proces, što će zasigurno biti inspirativno iskustvo za sve prisutne.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.