kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Potencijalno pronađeni komadi asteroida koji je ubio dinosaure
Svemir

Potencijalno pronađeni komadi asteroida koji je ubio dinosaure

Allosaurus and Styracosaurus Battle as the Comet Approaches (Depositphotos_53769131_L)
objavljeno

Istražujući nalazište u Sjevernoj Americi tim paleontologa pronašao je fragmente za koje vjeruju da su izravno povezani s udarcem asteroida koji je doveo do izumiranja dinosaura.

Nevjerojatno otkriće

Sićušni fragment asteroida koji je udario u Zemlju prije 66 milijuna godina možda je pronađen umotan u jantar. Riječ o tek najnovijem u nizu nevjerojatnih nalaza koji dolaze iz Hell Creeka u Sjevernoj Dakoti. Tim paleontologa smatra da je lokalitet sačuvalo ostatke kataklizmičkog trenutka koji je okončao eru dinosaura.

Prašnjave, izložene ravnice ovog prostora u oštroj su suprotnosti s onim kako bi to mjesto izgledalo na kraju razdoblja krede. Naime, ovaj prostor tada je bio močvarna prašuma, a unutarnje more koje je od tada nestalo – poznato kao Western Interior Seaway – protezalo se sve od današnjeg Meksičkog zaljeva do Kanade.

Među pronađenim fosilima posebno su zanimljivi oni ribe koja je tijekom pada ‘usisala’ krhotine te nalaz dinosaurske noge bića koje je potencijalno svjedočilo udaru.

Važnost fosila

Na temelju komadića rastaljenog kamena (kristaliziranih u materijal nalik staklu) koji su pronađeni u škrgama ribe znanstvenici vjeruju da je riba vjerojatno umrla unutar prvih sat vremena od udara asteroida.

Staklene udarne kuglice koje su znanstvenici otkrili dolaze sačuvani u glini – formiranoj tijekom milijuna godina nakon udara – te potencijalno predstavljaju prve ‘otiske prstiju’ asteroida koji je sa Zemlje izbrisao dinosaure. Međutim, tim je pronašao i neke kuglice koje su tog kobnog dana pale u smolu drveća na površinu trupca i tako ostale sačuvane u jantaru (budući da voda nije mogla doprijeti do njih).

Paleontolog Robert DePalma objasnio je važnost ovih nalaza – to je „kao da uzmete bočicu s uzorkom, odete unatrag kroz vrijeme i uzmete uzorak s mjesta udara, a zatim ga analizirate.“

Analiza nalaza – tragovi asteroida?

Znanstvenici su uspjeli locirati niz malih neotopljenih fragmenata stijene unutar staklenih kuglica. Većina tih sićušnih fragmenata stijena bila je bogata kalcijem – vjerojatno iz vapnenca ispod poluotoka Yucatan. Međutim, „dva uzorka bila su potpuno različita po sastavu. Imamo povišenja u udjelu kroma i nikla te nekih drugih elemenata koji su uobičajeni samo u meteoritskom materijalu, a ti fragmenti temeljeni na našoj preliminarnoj analizi… gotovo su sigurno kozmičkog podrijetla,“ dodao je DePalma.

Dinosaurska noga

Iznimno očuvana dinosaurska noga – s još uvijek vidljivom kožomjoš je jedno važno otkriće. Iz razdoblja Krede pronađeno je vrlo malo fosila, a pronađeni ud – koji pripada Thescelosaurusu, malom dinosauru-biljožderu – možda pripada primjerku koji je umro istoga dana kad je asteroid udario Zemlju. Naime, očuvanje mekog tkiva poput kože sugerira da njegovo tijelo, prije nego je zakopano u sediment, nije imalo vremena da se raspadne .

Jedina dva moguća scenarija su – barem tako tvrdi istraživački tim – da je dinosaur ili umro u udaru asteroida ili da je umro neposredno prije udara, ali vremenski toliko da nije imao vremena da se raspadne.

Detaljna analiza kostiju nogu dinosaura mogla bi rasvijetliti kakvi su uvjeti bili na Zemlju u periodu prije samog udara.

Detaljna provjera podataka tek slijedi

Najveći problem leži u činjenici da znanstvenici svoje spoznaje i nalaze još nisu predstavili u znanstvenom časopisu, već u dokumentarnom filmu. Kao što je DePalma objasnio tekstovi su trenutno u pripremi te bi trebali biti poslani na publikaciju – ali još važnije i znanstvenu recenziju – u narednim mjesecima. Ako nalazi prođu znanstvenu recenziju te podrže teoriju koju je prezentirao tim, ovo bi mogao biti jedan od važnijih otkrića zadnjih godina!

Erupcija Tonge pomaže znanstvenicima u razumijevanju udara asteroida na Zemlji

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Katie Hunt (11. svibnja 2022.), „Fragment of the asteroid that killed off the dinosaurs may have been found,“ edition.cnn.com (pristup 13. svibnja 2022).

Margaret Davis (12. svibnja 2022.), „Fragment of Dinosaur-Killing Asteroid And More Found in North Dakota Fossil Site, Will Tell Impact of Chicxulub on Earth, Paleontologist Says,“ sciencetimes.com (pristup 13. svibnja 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.