Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Postoje planeti nalik Zemlji koji putuju svemirom bez zvijezde

Lutajući planeti na Mliječnoj stazi.

Istraživači su pronašli nove dokaze za planete-skitnice koji slobodno lete u svemiru, umjesto da se vrte oko roditeljskih zvijezda poput Sunca. Posebno su pronašli četiri kandidata koji su prikladni za ovaj kriterij, čija je masa usporediva s masom stjenovitih planeta, sličnih Zemlji.

Pronaći tamne lutajuće planete na Mliječnoj stazi nevjerojatno je postignuće

Svemirski teleskop Kepler, lovac na udaljene egzoplanete, dovršio je svoju izazovnu misiju 2018. Međutim, astronomi i dalje nastavljaju analizirati podatke koje su prikupili. Zahvaljujući Kepleru otkriveno je više od 2000 udaljenih planeta, a mnogi kandidati identificirani uz njegovu pomoć čekaju potvrdu.

Nedavno je ovaj popis dopunjen s još četiri planeta lutalica u središnjoj regiji Mliječne staze.

Lutajući planeti izbačeni su iz matičnog sustava pod utjecajem gravitacije svojih masivnih susjeda i imaju manje-više slobodan let u međuzvijezdanom prostoru. Pretpostavlja se da se to jednom dogodilo i u Sunčevom sustavu, i zaista su takvi objekti izuzetno česti u našoj Galaksiji, iako se procjene njihovog broja razlikuju.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Posebno je teško otkriti mračni lutajući planet: za to je potrebno primijetiti trenutak njegovog slučajnog prolaska na pozadini udaljenijih zvijezda te popraviti gravitacijsko mikrolensiranje njihovog zračenja – iskrivljenje nastalo privlačenjem direktno nevidljivog objekta.

U potrazi za takvim signalima, međunarodni tim astronoma predvođen Iainom McDonaldom sa Sveučilišta u Manchesteru potražio je podatke iz misije Kepler K2 iz 2016. godine.

Kepler je promatrao zvijezde u području od 3,7 stupnjeva u izbočenju (središnja svijetla elipsoidna komponenta) Galaksije. Kao rezultat toga, otkriveno je 27 kratkih mikrolensirnih signala, kada nevidljivi objekt izobličava svjetlost pozadinskih zvijezda i galaksija, istodobno povećavajući njihovu svjetlinu.

Naša galaksija dom je za preko 200 milijardi planeta poput Zemlje, jesu li naseljeni?

Trajanje tih događaja variralo je od jednog sata do deset dana. Četiri najkraća signala odgovaraju objektima čija je veličina usporediva sa Zemljom. Istodobno, kratki signali nisu bili popraćeni dužim, što bi moglo potvrditi prisutnost nekih roditeljskih zvijezda u blizini.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

S tim u vezi, znanstvenici su došli do zaključka da bi ovaj događaj mogao ukazivati ​​na prisutnost planeta koji slobodno lete u Galaksiji. Vjerojatno su takvi objekti izvorno nastali u protoplanetarnom oblaku prije nego što su izbačeni gravitacijskim povlačenjem težih planeta.

Studija također sugerira da je jedna od milijun zvijezda u Mliječnom putu izložena mikrolentiranju, no ipak samo nekoliko posto tih događaja uzrokuju planeti. Unatoč činjenici da teleskop Kepler nije bio dobar instrument za promatranje mikrolensiranja u gustom polju objekata u središtu Galaksije, istraživači su koristili novi softver za obradu fotometrijskih podataka, koji je omogućio otkrivanje i poznatih događaja mikrolensiranja i novih.

Za razliku od tijela koja se vrte oko zvijezda u pravilnoj orbiti, teško je moguće ponoviti takvo promatranje za planete koji lete slobodno, pa će oni zauvijek ostati u rangu “kandidata”. Nemoguće je razjasniti uvjete na njima. Najvjerojatnije su ti svjetovi ledene beživotne pustinje, iako se, prema nekim izvješćima, čak i skitnički planeti u vlastitom središtu mogu zagrijati na sasvim prihvatljive temperature.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Nastavak teksta je ispod oglasa.

 Bergan, B. (2021, July 7). Scientists Discovered an Entire Group of Free-Floating Planets a Lot Like Earth. Interesting Engineering.
• McDonald, I., Kerins, E., Poleski, R., Penny, M. T., Specht, D., Mao, S., Fouqué, P., Zhu, W., & Zang, W. (2021, July 6). Kepler K2 Campaign 9 – I. Candidate short-duration events from the first space-based survey for planetary microlensing. OUP Academic.
• O’Neill, M. (2021, July 9). Mysterious Population of Rogue Planets Spotted Near the Center of Our Galaxy. SciTechDaily.
• Phys.org. (2021, July 6). Kepler telescope glimpses population of free-floating planets.
• Rabie, P. (2021, July 8). Rogue planets: NASA’s new target could redefine our understanding of life. Inverse.
 Starr, M. (n.d.). Kepler Seems to Have Detected a Bunch of Rogue Planets Drifting Through The Galaxy. ScienceAlert.

Pročitaj više

Svemir

2021 PH27 uspijeva napraviti punu orbitu u samo 113 dana, udaljavajući se od Sunca, a zatim se približavajući Merkuru. Astronomi su otkrili najbrži asteroid...

Svemir

Mliječni put će jednog dana ubrzati dalje od trenutnog superklastera Laniakea. Znate li gdje je naša planeta u svemiru? Naravno, planeta Zemlja nalazi se...

Svemir

Kad se potvrdi, bit će to prvi mjesec koji je otkrio amater. Osim četiri velika galilejska mjeseca, Jupiter ima i mnogo manjih mjeseci, velikih...

Svemir

Promatranja su pokazala da misteriozni oblak nije povezan sa nekim svemirskim objektom, iako je lociran u klasteru. Tim istraživača sa Sveučilišta Alabama otkrio je...

Svemir

Druga slika crne rupe već je na putu. U središnjem dijelu Mliječne staze, na udaljenosti od 26 tisuća svjetlosnih godina od Sunca, nalazi se...

Svemir

To je prvo ogromno jato zvijezda srednje dobi otkriveno u Mliječnom putu. Međunarodni tim astrofizičara otkrio je masivno jato zvijezda u Mliječnom putu. Otkriće...

Astronomija

Za fotografiranje Mliječne staze najljepše je razdoblje od veljače pa do srpnja, jer se tada nalazi na horizontu, pa se fotografirati može i njezinu...

Astronomija

Lika je za nas astro-fotografe simbol najtamnijeg područja u Hrvatskoj. Kad iste sekunde nakon izlaska iz automobila možete locirati Mliječnu stazu i vidjeti njene...

Oglas