kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Poslušajte trenutak u kojem posada ISS-a bježi prema sigurnosti zbog krhotina
Svemir

Poslušajte trenutak u kojem posada ISS-a bježi prema sigurnosti zbog krhotina

autor
objavljeno

Poslušajte snimku trenutaka u kojima su se astronauti pripremali evakuirati s Međunarodne svemirske postaje zbog sudara postaje s krhotinama ruskog satelita.

Neočekivano buđenje

Samo dan nakon što je otkriveno da su se astronauti Međunarodne svemirske postaje (ISS) morali zbog sigurnosti skloniti u vozila za bijeg nakon što je Rusija raznijela jedan od svojih satelita, objavljena je snimka tog dramatičnog događaja.

Svemirski otpad prisilio astronaute na ISS-u da se evakuiraju u svoje povratne letjelice

U njemu možete čuti kako kontrola misije budi inženjera leta ISS-a Marka Vandea Heija i govori mu da se posada mora skloniti od „krhotina satelita“. Kasnije u videu kontrola misije obavijestila je Raju Charija, zapovjednika misije Crew-3, o postupcima evakuacije u slučaju da smrtonosni satelitski ostatci rastrgnu ISS u komadiće.

„Ako je to više od pola sata, onda mislim da ćemo ostati u stanju i potencijalno se vratiti kući ako Dragon dobije pogodak“, rekla je Chari u videu, misleći na letjelicu za ponovni ulazak na Zemlju Crew Dragon. Kao što je jasno iz videa astronauti su bili u potpunom stanju pripravnosti za povratak na Zemlju:

Odjek i negativne reakcije prema ruskoj strani

Cijeli situacija izazvala je osudu NASA-e, američke vojske, ali i međunarodne javnosti: „Nezamislivo je da bi Rusija ugrozila ne samo američke i međunarodne partnerske astronaute na ISS-u, već i njihove vlastite kozmonaute“, rekao je šef NASA-e Bill Nelson na tiskovnoj konferenciji. US Space Command ponovilo je to mišljenje, opisavši ga kao „nepromišljen i opasan“ čin.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo obrane i njegova svemirska agencija Roscosmos ne iznenađujuće su branili svoje postupke. Sergej Šojgu, generalni ministar vojske zemlje, rekao je u izjavi da „fragmenti ne predstavljaju nikakvu prijetnju svemirskim aktivnostima“.

Snimka s ISS-a baca dramatično – i gotovo filmsko svjetlo – na najnoviji pothvat Rusije, koji je – nažalost –posadu ISS-a bacio u smrtni strah. Ovo nije prvi puta da se jedna svemirska letjelica izmakla kontroli ruske strane – slična se situacija već dogodila jednom ranije ove godine.

Ovaj ruski test protusatelitskog projektila, koji je umalo uzrokovao da posada ISS-a napusti brod, imati će duboke posljedice za ionako napeti odnos između geopolitičkih neprijatelja.

Svemirski otpad oštetio robotsku ruku na ISS-u

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (17. studenoga 2021.), Hear the Moment ISS Crew Scrambles for Safety from Russian Satellite Debris, futurism.com (pristup 17. studenoga 2021.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube