kozmos.hr
Svemir

Poslušajte trenutak u kojem posada ISS-a bježi prema sigurnosti zbog krhotina

objavljeno

Poslušajte snimku trenutaka u kojima su se astronauti pripremali evakuirati s Međunarodne svemirske postaje zbog sudara postaje s krhotinama ruskog satelita.

Neočekivano buđenje

Samo dan nakon što je otkriveno da su se astronauti Međunarodne svemirske postaje (ISS) morali zbog sigurnosti skloniti u vozila za bijeg nakon što je Rusija raznijela jedan od svojih satelita, objavljena je snimka tog dramatičnog događaja.

Svemirski otpad prisilio astronaute na ISS-u da se evakuiraju u svoje povratne letjelice

U njemu možete čuti kako kontrola misije budi inženjera leta ISS-a Marka Vandea Heija i govori mu da se posada mora skloniti od „krhotina satelita“. Kasnije u videu kontrola misije obavijestila je Raju Charija, zapovjednika misije Crew-3, o postupcima evakuacije u slučaju da smrtonosni satelitski ostatci rastrgnu ISS u komadiće.

„Ako je to više od pola sata, onda mislim da ćemo ostati u stanju i potencijalno se vratiti kući ako Dragon dobije pogodak“, rekla je Chari u videu, misleći na letjelicu za ponovni ulazak na Zemlju Crew Dragon. Kao što je jasno iz videa astronauti su bili u potpunom stanju pripravnosti za povratak na Zemlju:

Odjek i negativne reakcije prema ruskoj strani

Cijeli situacija izazvala je osudu NASA-e, američke vojske, ali i međunarodne javnosti: „Nezamislivo je da bi Rusija ugrozila ne samo američke i međunarodne partnerske astronaute na ISS-u, već i njihove vlastite kozmonaute“, rekao je šef NASA-e Bill Nelson na tiskovnoj konferenciji. US Space Command ponovilo je to mišljenje, opisavši ga kao „nepromišljen i opasan“ čin.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo obrane i njegova svemirska agencija Roscosmos ne iznenađujuće su branili svoje postupke. Sergej Šojgu, generalni ministar vojske zemlje, rekao je u izjavi da „fragmenti ne predstavljaju nikakvu prijetnju svemirskim aktivnostima“.

Snimka s ISS-a baca dramatično – i gotovo filmsko svjetlo – na najnoviji pothvat Rusije, koji je – nažalost –posadu ISS-a bacio u smrtni strah. Ovo nije prvi puta da se jedna svemirska letjelica izmakla kontroli ruske strane – slična se situacija već dogodila jednom ranije ove godine.

Ovaj ruski test protusatelitskog projektila, koji je umalo uzrokovao da posada ISS-a napusti brod, imati će duboke posljedice za ionako napeti odnos između geopolitičkih neprijatelja.

Svemirski otpad oštetio robotsku ruku na ISS-u

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (17. studenoga 2021.), Hear the Moment ISS Crew Scrambles for Safety from Russian Satellite Debris, futurism.com (pristup 17. studenoga 2021.)

Ja sam Filip Šimunjak, student sam završne godine studija ranonovovjekovnog povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U slobodno vrijeme volim čitati i pisati. Svemir, astronomija i astrofizika fasciniraju me od mladosti.