kozmos.hr
Svemir

Pored Zemlje će uskoro proletjeti divovski asteroid

objavljeno

Veliki, stjenoviti asteroid sljedeći tjedan će proletjeti pokraj Zemlje.

Dugačak 1 kilometar (3280 stopa), otprilike dva i pol puta veći od Empire State Buildinga, asteroid (7482) 1994 PC1, otkriven je 1994. godine u opservatoriju Siding Spring u Australiji. Prvi ga je uočio astronom Robert McNaught.

Radi svoje veličine i redovitih bliskih posjeta našem planetu, asteroid je klasificiran kao “Potencijalno opasan asteroid”.

No nemamo razloga za zabrinutost, ovaj posjet će biti vrlo siguran. Asteroid će proći na udaljenosti od 1,93 milijuna kilometara (~1,2 milijuna milja) od Zemlje – što je otprilike 5,15 puta udaljenije od Mjeseca.

Izračuni njegove putanje dolaze s marginom pogreške od 133 kilometra (~83 milje), tako da nema rizika da ćemo se u skorije vrijeme sudariti s ovim asteroidom.

Znanstvenici su uspjeli datirati njegove slike unatrag sve do rujna 1974., zbog čega možemo biti tako sigurni u njegovu orbitalnu putanju.

Zapravo, asteroid (7482) 1994 PC1 ima orbitalni luk od samo 47 godina, što odgovara vremenu između kojeg je vidljiv na našem noćnom nebu.

Veliki asteroid proći će pored Zemlje krajem prosinca

Asteroid će putovati zapanjujućom brzinom od oko 19,56 kilometara u sekundi (43.754 milja na sat) u odnosu na Zemlju, što znači da će sa Zemlje izgledati slično kao zvijezda.

Posljednji blizak pristup bio je prije 89 godina, 17. siječnja 1933., na nešto bližoj (ali još uvijek vrlo sigurnoj) udaljenosti od 1,1 milijun kilometara (~699.000 milja). Očekuje se da će sljedeći pristup biti na sličnoj udaljenosti i to 18. siječnja 2105.

Ovo je najčešća skupina asteroida za koju znamo, a svi imaju sličnu orbitalnu duljinu kao i Zemlja – asteroid (7482) 1994 PC1 kruži oko Sunca svake 1 godine i 7 mjeseci po zemaljskom vremenu, na udaljenosti između 0,9 i 1,8 puta više od Zemlje.

Što možemo očekivati

Ovaj bliski posjet omogućit će astronomima da prouče više o kamenom asteroidu S-tipa, koji pripada skupini asteroida Apollo. Prolet također daje amaterskim astronomima i promatračima zvijezda priliku vidjeti veliku brzinu kretanja masivnog svemirskog kamenja koja se ne uočava svaki dan.

Nažalost, uz magnitudu od 10, asteroid će biti previše zatamnjen da bi se mogao vidjeti golim okom ili dalekozorom.

Predviđa se da će asteroid ove veličine pogoditi Zemlju jednom svakih 600.000 godina. Srećom, NASA je u procesu testiranja svoje DART misije, koja će imati za cilj poremetiti putanju malog  asteroidnog mjeseca tako što će u njega udariti.

Ako misija uspije, daje nam velike nade da riješimo probleme budućih asteroidnih prijetnji. U međuvremenu, uživajmo u pogledu i pogledajmo kako asteroid (7482) 1994 PC1 prolazi pokraj nas.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Macdonald F., (5. siječnja, 2022.), “A Giant Asteroid Bigger Than The Empire State Building Is About to Zip Past Earth”, ScienceAlert