kozmos.hr
Svemir

Pogled na Zemlju s južnog pola Mjeseca

autor
objavljeno

NASA se nada da će astronauti uskoro i vlastitim očima moći vidjeti ovakve poglede na Zemlju

Pogled na nas iz Svemira

Čudna kretanja planeta Zemlje bit će zabavan prizor budućim NASA-inim astronautima koji stoje na južnom polu Mjeseca, barem ako je suditi prema najnovijim animacijama američke svemirske agencije.

NASA-in Studio za znanstvenu vizualizaciju objavio je kratki video koji je nastao na temelju preklapanja vizualnih prikaza nastalih kroz period od tri mjeseca. Period od nešto više od tri lunarna dana ‘komprimiran’ je u video od dvije minute na kojem možete vidjeti kako se Zemlja ‘ljulja’ gore-dolje dok Sunce gracioznije klizi horizontom.

Ako pomno pratite video nakon nekog vremena bit ćete ‘počašćeni’ pogledom na pomrčinu Sunca tijekom Zemljina prolaska ispred Sunca, tj. u animaciji možemo doživjeti suprotnost od pomrčine Mjeseca koje doživljavamo na Zemlji – „Za promatrače na Zemlji, ovo je pomrčina Mjeseca, u kojoj Mjesec prolazi kroz sjenu koju baca Zemlja. Međutim, gledano s Mjeseca, ovo je pomrčina Sunca“, pojasnili su iz NASA-e.


Na istom mjestu uskoro i ljudske oči?

Kamera u animaciji usmjerena je prema Zemlju i nalazi se na rubu kratera Shackleton koji je djelomično vidljiv u donjem desnom kutu. Ovo je otprilike ista regija koju NASA cilja za svoje Artemis misiju u kojoj planiraju slijetanje na Mjesec.

Agencija se nada da će astronauti – nakon više desetljeća izbivanja – ponovno zakoračiti na površinu Zemljinog satelita kasnije tijekom 2020-ih. Ljudskoj misiji prethodit će slanje robotskih ‘istraživača’, a prvi od njih – u sklopu programa Commercial Lunar Payload Services (CLPS) – mogli bi sletjeti na Mjesec već 2022. godine.

Artemis – božica Mjeseca vraća se ‘kući’

Očekuje se da bi NASA-ina bespilotna misija Artemis 1 trebala poći na put u veljači 2022. godine, nakon nekoliko odgađanja zbog tehničkih problema. Artemis će napraviti ‘petlju’ oko Mjeseca, a zatim se vratiti na Zemlju.

Sljedeća planirana misija je Artemis 2 – misija u lunarnoj orbiti, a u letjelici će se nalaziti prvi međunarodni astronaut. Okviran datum prve ljudske misije u blizini Mjeseca u 21. stoljeću jest 2023. godina. NASA se tada nada da će Artemis 3, misija koja za cilj ima slijetanje na površinu Mjeseca, biti realizirana 2024. godine.


No, kao što je slučaj odgađanja Artemis 1 misije pokazao, navedeni datumi podložni su promjenama koje ovise o tijeku i uspjehu prve misije, ali i financiranju i napretku tehnologije. Već se sada čini – prema navodima NASA-inih revizora – da svemirska odijela za ljudsku etapu Artemis misije neće biti dovršena do 2024. godine.

NASA planira sletjeti na dalju stranu Mjeseca

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Elizabeth Howell (28. listopada 2021.), This is what Earth looks like from the moon’s south pole (video), space.com (pristup 1. studenoga 2021.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.