kozmos.hr
Astronomija

Plavi super mjesec u srijedu, 30. kolovoza

Mjesec. Izvor: NASA / GSFC / Arizona State University.
objavljeno

U srijedu nas očekuje poseban prizor na nebu: posljednji puni mjesec ovog ljeta, koji nije običan mjesec. Radi se o jedinom Plavom supermjesecu koji ćemo vidjeti ove, ali i u narednim godinama. Pogledajmo što to točno znači.

U srijedu, 30. kolovoza, mediji će s velikim zanimanjem pratiti pojavu “supermjeseca”. Iako je izraz “supermjesec” novijeg datuma i više povezan s astrologijom nego s astronomijom, opisuje pun mjesec koji se javlja kada je mjesec najbliže Zemlji tijekom svoje orbite, poznat kao perigej.

Upravo 30. kolovoza, Mjesec će doći do točke u svojoj orbiti gdje je najbliži Zemlji – udaljen svega 357,181 km. Par sati nakon toga, točnije 9 sati i 36 minuta kasnije, svjedočiti ćemo punom supermjesecu. Većini će promatrača Mjesec izgledati potpuno pun nekoliko dana, zbog čega se puni mjesec često promatra kao višednevni događaj.

Zanimljivost ovog punog mjeseca je što je to drugi pun mjesec u kolovozu, s prvim koji se pojavio 1. kolovoza. Drugi pun mjesec unutar istog mjeseca naziva se “Plavi Mjesec”. Dakle, ovaj će mjesec biti poseban zbog svojeg statusa kao “Super Plavi Mjesec”. Treba napomenuti da Mjesec zapravo neće biti plave boje, već će zadržati svoju uobičajenu žuto-bijelu boju.

Za one zainteresirane za promatranje ili fotografiranje ovog nebeskog događaja, postoji mnoštvo vodiča i preporuka za opremu, od dalekozora do specijaliziranih kamera.

Međutim, postoji i jedan zanimljiv popratni fenomen: zbog blizine mjeseca Zemlji, očekuju se veće plime, poznate kao perigejske proljetne plime. To znači da će razlika između visokih i niskih plima biti veća nego inače. Ovakve plime mogu dovesti do manjih obalnih poplava.

U zaključku, predstoji nam spektakularan prirodni događaj u obliku Super Plavog Mjeseca.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube