kozmos.hr
Znanost

Otkriveno blago Brončanog doba u Poljskoj

Otkriveno blago Brončanog doba u Poljskoj. Zasluge: A. Piasecka; Antiquity.
objavljeno

Arheolozi u Poljskoj otkrili su značajno blago: više od 550 komada nakita iz Brončanog doba koji su nekada bili dio drevnog rituala pokopa. Ovo otkriće, pronađeno na suhom jezerskom dnu poznatom kao Papowo Biskupie, baca novo svjetlo na drevne običaje zajednice Chełmno, dijela šire Lusatianske kulture koja je naseljavala sjevernu Europu u Kasnom Brončanom dobu i Ranoj Željeznoj dobi, otprilike od 1200. do 450. godine prije Krista. Ovaj nalaz, objavljen u časopisu Antiquity, mijenja dosadašnje shvaćanje o praksama ove skupine.

Prema Live Sciecne, lusatianci su poznati po svojim ritualnim polaganjima metalnih blaga u vodena tijela, no Chełmno skupina nije bila poznata po takvoj praksi. Međutim, otkriće nakita u 2023. izaziva preispitivanje ranijih shvaćanja. “Razina potrošnje metala na lokaciji je izvanredna,” izjavio je suautor studije Łukasz Kowalski, istraživač arheologije na Sveučilištu za znanost i tehnologiju AGH u Krakowu. “Do sada smo mislili da je metal bio slabiji čimbenik u društvenim i ritualnim strategijama Chełmno skupine u usporedbi s ostalim Lusatiancima.”


Raznovrsni ukrasi

Otkriće uključuje raznovrsne ukrase za ruke i vrat te višeslojnu ogrlicu s ovalnim i cjevastim perlicama koje okružuju privjesak u obliku lastavice. Ovaj nalaz ukazuje na sve veću ulogu metala u društvenom i ritualnom životu Chełmno skupine.

Među metalnim artefaktima, neki su izrađeni od materijala iz lokalne zajednice, dok su drugi, uključujući jednu od perlica u ogrlici, izrađeni od uvezenih materijala. “Perlica je napravljena od stakla s niskim udjelom magnezija, što potječe iz istočnomediteranske regije,” pojasnio je Kowalski. “To pokazuje da su elitne snage Chełmno skupine bile dio trgovinske mreže metala koja je povezivala velik dio europskog kontinenta u 1. tisućljeću prije Krista.”

Vjerski sustav Chełmno skupine

Uz nakit, arheolozi su pronašli i skeletne ostatke najmanje 33 osobe na jezerskom dnu. Radiougljično datiranje pokazuje da su ljudski ostaci pokopani prije polaganja metala, što dodatno potvrđuje da se vjerski sustav Chełmno skupine kasnije uskladio s ostatkom regije.

Kao dio studije, istraživači su kreirali hipotetički model Chełmno žene koja nosi neke od pronađenih metalnih nakita. “Naše otkriće otvara novi prozor za istraživanje društvenih i ritualnih praksi Chełmno skupine,” rekao je Kowalski. “Ovo otkriće može ukazivati na to kako su se metalna i ljudska polaganja koristila za reguliranje društvenih odnosa unutar Chełmno skupine i za demonstraciju njihovog lokalnog identiteta.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.