kozmos.hr
Znanost

Otkrivene ruševine drevnog Neronovog kazališta

Otkrivene ruševine drevnog Neronovog kazališta
objavljeno

Korak u Rimov hotel luksuzne klase koji se uskoro otvara može se usporediti s ulaskom u vremensku kapsulu. Ruševine Neronovog kazališta, zagonetnog carskog kazališta spomenutog u starim rimskim spisima, otkrivene su ispod vrta budućeg hotela Four Seasons, nedaleko od Vatikana.

Otkrivene ruševine drevnog Neronovog kazališta

Od 2020. godine, vrt palače iz renesansne ere Palazzo della Rovere bio je fokus arheologa. Intenzivni radovi na iskopavanju odvijali su se kao dio planirane obnove zgrade ukrašene freskama. Palača, koja zauzima cijeli gradski blok duž Via della Conciliazione, koja vodi do Trga Sv. Petra, domaćin je drevnog vatikanskog viteskog reda. Red iznajmljuje prostor hotelu kako bi prikupljao sredstva za kršćane koji žive u Svetoj Zemlji.

Potvrđujući dolazak hotelskog lanca Four Seasons bio je Leonardo Visconti di Modrone, generalni guverner Reda Sv. Groba Jeruzalemskog. Očekivanja su velika, s otvaranjem hotela planiranim za Vatikanski jubilej 2025. godine, kada se očekuje dolazak procijenjenih 30 milijuna posjetitelja i hodočasnika u Rim.

Istraživanje iznimnih artefakata

Pronađeni su predmeti za koje se ističe da su “iznimni”, pružajući rijedak uvid u rimsku povijest od Rimskog Carstva do 15. stoljeća. Među otkrivenim blagom nalaze se pehari od stakla iz 10. stoljeća i dijelovi keramike, što je otkriće od velike važnosti zbog ograničenog znanja o ovom razdoblju u povijesti Rima.

Marzia Di Mento, glavna arheologinja koja nadgleda lokalitet, istaknula je da su prethodno otkriveni samo sedam staklenih kaleža iz tog razdoblja. Međutim, iskopavanje ovog jednog lokaliteta otkrilo je još sedam.

Otkriće mramornih stupova na mjestu također je arheolozima omogućilo da potvrde da je ovo zaista to kazalište, na koje se odnosi starorimski autor i filozof Plinije Stariji.

Budući planovi za artefakte

Službenici su planirali premjestiti prenosive starine u muzej. Što se tiče ruševina kazališta, one će biti ponovno pokrivene nakon što se sve istrage završe, čuvajući ovaj novo-otkriveni povijesni dragulj za buduće generacije.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube