kozmos.hr
Znanost

Otkrivena 2 500 godina stara kaciga u Hrvatskoj

Otkrivena 2 500 godina stara kaciga u Hrvatskoj. Zasluge: Marta Kalebota.
objavljeno

Arheolozi koji provode iskopavanja u Hrvatskoj pronašli su kacigu staru 2.500 godina, koja je možda bila posvećeni dar.


Arheolozi u Hrvatskoj otkrili su drevnu kacigu staru 2.500 godina unutar ilirske grobnice. Smatra se da je kaciga bila votivni dar ili dio kultne prakse. Pronađena je u kamenom objektu u grobnici na arheološkom lokalitetu Gomile. Prema Hrvoju Potrebici, profesoru arheologije na Sveučilištu u Zagrebu, kaciga datira iz razdoblja između kraja 6. stoljeća pr. Kr. i početka 4. stoljeća pr. Kr.

Lokalitet Gomile, smješten u blizini sela Zakotorac na poluotoku Pelješac pokraj Jadranskog mora, sadrži više grobnica. “Svaka grobnica sadrži više pokopa,” rekao je Potrebica. Kako navodi Live Science, prema zapisima starih Grka, Iliri, kako su ih Grci nazivali, cvjetali su u regiji u vrijeme kada je kaciga napravljena. Iliri su bili podijeljeni na različita plemena i kraljevstva, a Rimljani su ih postupno osvajali u nizu ratova između 229. i 168. godine pr. Kr. Nova kaciga još nije prošla konzervaciju, ali “čini se da je u savršenom stanju,” izjavio je Potrebica.


Votivni dar

Kamena struktura u kojoj je pronađena odvojena je od grobnica, što sugerira da je bila zamišljena kao posvećeni dar “pokojnim precima ili dio kultne prakse povezane s cijelim lokalitetom, a ne određenim pojedincem ili grobnicom,” dodao je Potrebica. Ako se kaciga koristila u borbi, mogla je imati psihološki učinak na neprijatelja, rekao je Domagoj Perkić, ravnatelj Arheološkog muzeja u sklopu Dubrovačkih muzeja i istraživač na iskopavanju. “Zamislite ratnika sa sjajnom kacigom na glavi, na suncu, uoči bitke… taj trenutak sam po sebi izaziva strahopoštovanje kod neprijatelja.”

Potrebica je napomenuo da su 2020. godine arheolozi pronašli još jednu kacigu u kamenom objektu u obližnjoj grobnici. Kao i ova nova kaciga, nije bila namijenjena određenoj osobi ili grobu. Centar za prapovijesna istraživanja iz Zagreba, kojem je Potrebica predsjednik, koordinira istraživanja na lokalitetu Gomile u suradnji sa znanstvenicima iz Dubrovačkih muzeja i Instituta za arheologiju u Hrvatskoj.


Zasluge za naslovnu fotografiju: Marta Kalebota.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.