kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Otkriven vrući Jupiter u orbiti zvijezde udaljene 2.800 svjetlosnih godina od Zemlje
Svemir

Otkriven vrući Jupiter u orbiti zvijezde udaljene 2.800 svjetlosnih godina od Zemlje

Ilustracija vrućeg Jupiterovog egzoplaneta. Astronomi su otkrili najteži element dosad u atmosferama dva takva svijeta (©ESO/M. Kornmesser).
objavljeno

Astronomi su otkrili novi egzoplaneta, takozvani vrući Jupiter, koji orbitira udaljenu zvijezdu u otvorenom skupu Messier 67. Ovaj novoootkriveni egzoplanet, označen kao S1429 b, gotovo je dvostruko masivniji od Jupitera. Otkriće je detaljno opisano u radu objavljenom 5. ožujka na otvrorenom serveru arXiv.

Topli Jupiteri su vrsta plinovitih divova čije su orbite dulje od onih koje imaju Vrući Jupiteri, što ih čini težim za detekciju. Za razliku od Vrućih Jupitera, koji su vrlo blizu svojim zvijezdama i imaju vrlo kratke orbite, Topli Jupiteri imaju orbitalne periode od 10 do 200 dana.

Nedavno je tim astronoma, pod vodstvom Luisa Thomasa sa Sveučilišne opservatorije München u Njemačkoj, proveo spektroskopska promatranja 11 zvijezda u Messieru 67 (ili M67, poznatom i kao King Cobra Cluster) — starom i gusto naseljenom galaktičkom otvorenom skupu (OC).

Spektrograf Habitable Planet Finder

Promatračka kampanja usmjerena na potragu za divovskim planetima unutar skupa Messier 67 koristila je spektrograf Habitable Planet Finder (HPF), postavljen na 10-metarskom teleskopu Hobby-Eberly na McDonald opservatoriju u Teksasu. Ovaj projekt, dio istraživanja radijalnih brzina pod nazivom “Potraga za divovskim planetima u M67,” obuhvatio je razdoblje od prosinca 2019. do ožujka 2022., tijekom kojeg je promatrano 11 zvijezda unutar skupa. Analiza je uključivala šest zvijezda s potencijalnim dugoročnim varijacijama radijalnih brzina i pet zvijezda na ključnoj evolucijskoj točki preokreta koje prethodno nisu bile detaljno istražene.


Tim pod vodstvom Luisa Thomasa uspio je identificirati novi planet koji orbitira zvijezdu spektralnog tipa F9.5V, označenu kao S1429. Ovaj planet, nazvan S1429 b, predstavlja šesto po redu otkriće planeta u skupu Messier 67. S masa minimalno 1,8 puta veća od Jupiterove, S1429 b obilazi svoju zvijezdu svakih 77,48 dana, vjerojatno se krećući po gotovo kružnoj putanji na udaljenosti od 0,384 astronomske jedinice (AU). Procjenjuje se da ravnotežna temperatura ovog planeta iznosi oko 683 Kelvin.

Zvijezda domaćin, S1429, nalazi se na udaljenosti od približno 2.800 svjetlosnih godina od Zemlje. S otprilike dvostrukom veličinom Sunca i masom od 1,26 sunčevih masa, ova zvijezda stara je oko 4,3 milijarde godina. Njena efektivna temperatura iznosi gotovo 6.000 K, a metalnost je blago ispod one od našega Sunca. Završni zaključci istraživanja naglašavaju da šest zvijezda domaćina planeta unutar skupa M67, uključujući i S1429, obuhvaća različite faze zvjezdane evolucije.

Zanimljivo je da unutar skupa Messier 67 postoje tri Vruća Jupitera koji kruže oko zvijezda u glavnom nizu, dok planeti s dužim orbitalnim periodima, uključujući Topli Jupiter, orbitiraju zvijezde na granici njihove evolucijske faze te oko dviju crvenih divova. Vrijedno je napomenuti da mase svih triju Vrućih Jupitera iznose manje od mase našeg Jupitera, što ukazuje na raznolikost planetarnih karakteristika unutar ovog zvjezdanog skupa.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.