kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Astronomi otkrili novi vrući Jupiter: proboj u istraživanju svemira
Svemir

Astronomi otkrili novi vrući Jupiter: proboj u istraživanju svemira

objavljeno

Međunarodni tim astronoma otkrio je novi topli Jupiter koji kruži oko udaljene zvijezde tipa G. Novootkriveni svijet, nazvan TOI-4515 b, veličinom je sličan Jupiteru, ali je približno dvostruko masivniji. Ovo značajno otkriće opisano je u radu objavljenom 20. studenog na preprint serveru arXiv. (Evo deset stvari koji biste trebali znati o vrućim Jupiterima..

Projekt TESS trenutačno provodi detaljan pregled oko 200.000 najsvjetlijih zvijezda u blizini Zemlje, s osnovnim ciljem pronalaska egzoplaneta u tranzitu. Do danas je identificirano gotovo 7.000 potencijalnih egzoplaneta (TESS Objekti Interesa), od kojih je 402 službeno potvrđeno.

Topli Jupiteri su gigantski plinoviti planeti s orbitalnim periodima između 10 i 200 dana. Zbog svojih relativno dugih orbitalnih perioda, predstavljaju značajan izazov za detekciju putem tranzita i praćenja radialne brzine, za razliku od njihovih bližih rođaka, tzv. vrućih Jupitera.

Skupina astronoma pod vodstvom Ilarije Carleo sa Sveučilišta La Laguna u Španjolskoj sada izvještava o otkriću novog toplog Jupitera s orbitalnim razdobljem od približno 15,26 dana. Koristeći TESS, otkrili su signal tranzita u svjetlosnoj krivulji zvijezde TOI-4515, koja je nešto manja i manje masivna od Sunca i nalazi se na udaljenosti od oko 632 svjetlosne godine.


Podaci o novom egzoplanetu

Potvrdu o planetarnoj prirodi ovog signala dala su naknadna mjerenja radialne brzine spektrografom HARPS-N na Nacionalnom teleskopu Galileo, smještenom na otoku La Palma u Kanarskom arhipelagu, Španjolska.

Novootkriveni egzoplanet TOI-4515 b ima radijus od 1,09 Jupiterovih radijusa, a njegova masa iznosi otprilike 2,01 Jupiterove mase. Za obilazak svoje matične zvijezde na ekscentričnoj orbiti (s ekscentričnošću od 0,46) potrebno mu je 15 dana i šest sati, pri čemu se nalazi na udaljenosti od gotovo 0,12 AU. Procijenjena ravnotežna temperatura TOI-4515 b iznosi 705 K.

Što se tiče matične zvijezde TOI-4515, ona je tipa G8/G9 i stara je oko 1,2 milijarde godina. Radijus zvijezde iznosi 0,875 solarnih radijusa, a njena masa 0,92 solarne mase. Učinkovita temperatura zvijezde TOI-4515 procijenjena je na oko 5.400 K.

Razmatrajući visoku ekscentričnost orbite TOI-4515 b i relativno visoku gustoću ovog planeta, astronomi pretpostavljaju da bi moglo biti riječ o posljedicama nasilne dinamičke povijesti, obilježene planetarnim sudarima.

“Moguće je da su u ovom sustavu nastali brojni plinoviti divovi. Nakon raspršenja plinovitog diska, ti plinoviti divovi su mogli doživjeti međusobne interakcije, poput raspršenja planeta-planeta ili sekularnih interakcija, što je rezultiralo ekscentričnom orbitom TOI-4515 b”, objašnjavaju istraživači.

Autori studije zaključuju da su za potvrdu ove hipoteze potrebna dodatna promatranja sustava TOI-4515, uključujući snimanje adaptivnom optikom.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.