kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Otkriće zagonetne umjetne ruke na skeletu iz srednjovjekovnog groba
Znanost

Otkriće zagonetne umjetne ruke na skeletu iz srednjovjekovnog groba

objavljeno

Njemački arheolozi nedavno su otkrili skelet opremljen metalnom protezom ruke, za koju se procjenjuje da potječe iz razdoblja gotovo 600 godina unazad. Prema podacima Bavarskog državnog ureda za zaštitu spomenika, uz pomoć radiougljičnog datiranja utvrđeno je da je pokojnik bio u dobi između 30 i 50 godina te da je preminuo u razdoblju između 1450. i 1620. godine.

Izrađena od željeza, ova proteza nadomještala je četiri nedostajuća prsta. “Ovaj nalaz predstavlja izuzetan događaj čak i za arheologe s dugogodišnjim iskustvom,” istaknuo je Bavarski državni ured, dodajući kako se čini da su prsti bili amputirani.

Iz izvješća je također vidljivo da još uvijek nije poznato na koji način je muškarac izgubio prste niti kako je koristio protezu.

Walter Irlinger, voditelj odjela za konzervaciju u Bavarskom državnom uredu, objasnio je: “Prazna proteza zamijenila je četiri prsta lijeve ruke. Kažiprst, srednji prst, prstenjak i maleni prst oblikovani su od metalnog lima i nisu pokretljivi. Protezni prsti su blago zakrivljeni i paralelni. Proteza je vjerojatno bila pričvršćena za ostatak ruke.”


Na jugoistoku Njemačke

Unutar proteze pronađen je materijal sličan gazi, koji je vjerojatno služio za ublažavanje pritiska na panj. Skelet je otkriven u grobu nedaleko od crkve u Freisingu, blizu bavarske prijestolnice Münchena, na jugoistoku Njemačke.

Odjel je također napomenuo da su u središnjoj Europi ranije otkrivene slične proteze koje datiraju iz kasnog srednjeg vijeka (oko 1300. – 1500.) te ranog modernog doba (oko 1500. – 1800.).

Posebno zapažen je primjer napredne proteze koju je nosio Götz von Berlichingen, njemački vitez iz 16. stoljeća. Nakon što je u bitci izgubio desnu ruku od topovske paljbe, von Berlichingen je počeo nositi zamjenu koja je bila “pokretna” i “tehnički izuzetno složena”.

Freising, mjesto gdje je skelet pronađen, bio je poprište brojnih vojnih sukoba, uključujući i Tridesetogodišnjeg rata (1618.-1648.), što je vjerojatno dovelo do povećanja broja amputacija i potražnje za protezama.

Dodatno, istraživači su u Egiptu otkrili protezu nožnog prsta staru između 2.600 i 3.400 godina, a u Italiji protezu noge koja datira iz otprilike 300. godine prije Krista, prema podacima Nacionalne medicinske knjižnice.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.