kozmos.hr
Znanost

Otkriće u Francuskoj: Novi trag u evoluciji Homo sapiensa?

Otkriće u Francuskoj: Novi trag u evoluciji Homo sapiensa?
objavljeno

U špilji u Francuskoj koja čuva slojeve prapovijesnog značaja, tim međunarodnih antropologa otkrio je kost koja bi mogla otkriti potpuno nepoznatu lozu Homo sapiensa. Ovo fascinantno otkriće, koje pruža nove uvide u evoluciju naše vrste, izazvalo je buru u znanstvenoj zajednici, budući da je prvi dokaz o novoj lozi Homo sapiensa.

Špilja Grotte du Renne, smještena u Francuskoj, desetljećima je središnja točka arheološkog istraživanja. Njeni različiti slojevi pružaju uvid u različita vremenska razdoblja, pri čemu najdublji dijelovi prikazuju doba Neandertalaca, a viši slojevi razdoblje kada su anatomski moderni ljudi (AMH) naselili špilju.

Sloj suživota

Zanimljivo je da postoji sloj između Neandertalaca i AMH-a koji predstavlja razdoblje kada su ta dva hominida mogla živjeti zajedno. Alati pronađeni u ovom sloju pripadaju ranom Châtelperronianskom tehnokulturnom kompleksu. Međutim, znanstvenici su dugo raspravljali jesu li za te alate odgovorni Neandertalci, AMH ili oboje.

Istraživački tim ponovno je proučio kost zdjelice, poznatu kao ilium, iskopanu iz špilje prije nekoliko godina. Ova kost, za koju se utvrdilo da potječe od novorođenčeta, predstavljala je izvanredno otkriće. Nije odgovarala karakteristikama ni Neandertalca ni AMH vrste.

Nova loza Homo Sapiensa?

Usporedbom iliuma s kostima Neandertalaca i modernih beba, znanstvenici su zaključili da jedinstven oblik sugerira ranije nepoznatu lozu Homo sapiensa s morfologijom blago različitom od AMH-a. Ova spoznaja pokrenula je rasprave i potaknula dodatna istraživanja ljudske evolucije.

Istraživači su također predložili da bi alati iz Châtelperronianskog kompleksa mogli biti rezultat difuzije. U tom bi scenariju AMH-ovi bili tvorci alata, dok bi ih Neandertalci replicirali i možda prilagodili svojim specifičnim potrebama.

Zaključak

Otkriće moguće nove loze Homo sapiensa u špilji Grotte du Renne više je od značajnog arheološkog nalaza. Otvora nove putove razumijevanja složene povijesti ljudske evolucije, osvjetljavajući razdoblje kada su dva različita hominida mogla dijeliti znanje i alate. Dok istraživanja nastavljaju, misterij se produbljuje, a potraga za odgovorima obećava biti uzbudljivo putovanje.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube