kozmos.hr
Jeste li znali?

Obitelj je renovirala kuhinju i pronašla blago drevnih kovanica

Fotografija drevnih kovanica. Zasluge: Kozmos/yayimages.
objavljeno

Tijekom renovacije kuhinje, obitelj u Engleskoj neočekivano je otkrila zalihu novčića zakopanu tijekom prvog Engleskog građanskog rata.


Obitelj je tijekom nedavnog renoviranja kuće pronašla blago staro gotovo 400 godina, koje uključuje više od 1.000 zlatnih i srebrnih novčića. Pretpostavlja se da su skriveni tijekom prvog Engleskog građanskog rata. Betty i Robert Fooks pronašli su zalihu iz cca. 17. stoljeća u svojoj kući na farmi South Poorton u okrugu Dorset 2019. godine. Sada su ti novčići stavljeni na dražbu, gdje su prodani za više od 71 000 Eura, prema Duke’su, aukcijskoj kući u Dorchesteru. Kako piše Live Science, Robert Fooks pronašao je blago dok je razbijao pod kuhinje, uklanjajući oko 60 cm materijala, uključujući beton, stare pločnike i zemlju. U sloju tla starom oko 400 godina ugledao je slomljenu keramičku posudu prepunu novčića. Prema izvještaju Duke’sa, nije jasno je li posuda bila slomljena prije ili tijekom nedavnog otkrića.


Par je obavijestio lokalnog službenika za pronalaske, koji je organizirao slanje novčića u Britanski muzej. Tamo su očišćeni i identificirani. Prema izvješću muzeja, novčići su vjerojatno zakopani u jednom navratu između 1642. i 1644. godine, sudeći prema datumima izrade. Novčići iz kolekcije “Poortonska zaliha novčića” kreću se od jednostavnih ‘sixpencea’, vrijednih šest penija, do cijenjenog zlatnog novčića ‘unite,’ vrijednog 20 šilinga, odnosno jednu funtu. Prikazuju likove engleskih monarha Edwarda VI., Marije i njezina muža Filipa, Elizabete I., Jakova I. i Karla I., koji su vladali od 1547. do 1649. godine. Na dražbi 23. travnja, mnogi su novčići prodani pojedinačno ili u skupinama. Zlatni novčić Karla I. postigao je najvišu cijenu od 5 800 Eura, dok su pojedine skupine prodane za znatno više od procijenjene vrijednosti.

Pronađeno je više od 1.000 zlatnih i srebrnih novčića. Zasluge: Duke's Auctioneers.
Pronađeno je više od 1.000 zlatnih i srebrnih novčića. Zasluge: Duke’s Auctioneers.

Blago iz građanskog rata

Razdoblje u kojem su novčići skriveni – od 1642. do 1644. – poklapa se s prvim Engleskim građanskim ratom, koji je trajao od 1642. do 1646. godine. Tri su građanska rata vođena između pristaša engleskog monarha, tada Karla I., i parlamenta kako bi se odredila ravnoteža moći između krune i parlamenta. “Možda je najvažniji kratkoročni značaj građanskih ratova taj što su kulminirali smaknućem kralja Karla I. 1649. godine i uspostavom republike, prvi put u povijesti Engleske, koja je trajala 11 godina,” rekao je Waseem Ahmed, doktorand povijesti na Sveučilišnom koledžu u Londonu. Ahmed, koji nije bio uključen u otkriće ili analizu zalihe, specijalizirao se za političku povijest Britanije 17. stoljeća.

Ahmed je objasnio da nije iznenađenje što su ljudi tada skrivali novac, budući da su ratovi uključivali zapljenu imovine protivnika. “Ako ste bili rojalist ili sumnjičeni za to, parlamentarna strana mogla vam je zaplijeniti posjede, i obrnuto,” rekao je. Vjerojatno je vlasnik iz 17. stoljeća zakopao Poortonsku zalihu novčića s nadom da će ih kasnije iskopati. Iako je blago očuvano, prošla su četiri stoljeća duže nego što je vlasnik planirao. “Da nismo spustili pod, i dalje bi bili skriveni tamo,” izjavila je Betty Fooks za The Guardian. “Pretpostavljam da ih je vlasnik namjeravao uzeti natrag, ali nikada nije dobio priliku.”

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.