kozmos.hr
Tehnologija

Nuklearno zračenje korišteno za bežični prijenos digitalnih podataka

objavljeno

Inženjeri su uspješno prenijeli digitalno kodirane informacije bežično koristeći nuklearno zračenje umjesto konvencionalne tehnologije.

Radio valovi i signali mobilnih telefona za komunikaciju se oslanjaju na elektromagnetsko zračenje, ali u novom razvoju, inženjeri sa Sveučilišta Lancaster u Velikoj Britaniji, u suradnji s Institutom Jožef Stefan u Sloveniji, prenijeli su digitalno kodirane informacije koristeći “brze neutrone”.

Istraživači su izmjerili spontanu emisiju brzih neutrona iz kalifornija-252, radioaktivnog izotopa proizvedenog u nuklearnim reaktorima.

Modulirane emisije mjerene su detektorom i zabilježene na prijenosnom računalu.

Nekoliko primjera informacija, tj. riječi, abecede i nasumično odabranog broja, serijski su kodirani u modulaciju neutronskog polja i izlaza dekodiranog na prijenosnom računalu koje je prikazalo kodirane informacije na ekranu.

Proveden je dvostruko slijepi test u kojem je broj koji je izveden iz generatora slučajnih brojeva kodiran bez prethodnog znanja onih koji su ga učitavali, a zatim se prenosio i dekodirao.


Svi pokušaji testiranja prijenosa pokazali su se 100% uspješnim.

Profesor Malcolm Joyce sa Sveučilišta Lancaster rekao je: “Mi demonstriramo potencijal zračenja brzih neutrona kao medija za bežičnu komunikaciju za aplikacije u kojima konvencionalni elektromagnetski prijenos nije izvediv ili je inherentno ograničen.”

Dodao je da brzi neutroni imaju prednost u odnosu na konvencionalne elektromagnetske valove, koji su značajno oslabljeni prijenosom kroz materijale uključujući metale.

“U nekim scenarijima koji su kritični za sigurnost, kao što su integritet reaktorskih objekata, metalnih svodova i pregrada u pomorskim strukturama, može biti važno minimizirati broj prodora kroz takve metalne strukture za komunikacijske kablove. Upotreba neutrona za prijenos informacija kroz takve strukture mogla bi negirati potrebu za takvim prodorima i možda je također relevantna za scenarije u kojima su ograničeni prijenosi poželjni u teškim okolnostima, kao što su operacije spašavanja u nuždi.”

Brzi neutroni također se mogu ugraditi u elektroničke sustave s mješovitim signalom kako bi se postiglo miješanje signala između elektrona i neutrona. To bi moglo pridonijeti zahtjevu za osiguranjem integriteta prijenosa informacija.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

  • Anonymus(10. studenog 2021.),Nuclear radiation used to transmit digital data wirelessly, lancaster.ac.uk
  • Malcolm J.Joyce et al., “Wireless information transfer with fast neutrons,”Science Direct

Pratite Kozmos na Google Vijestima.