kozmos.hr
Svemir

Nova detaljna karta razotkriva tajne mjeseca Io

Io Mjesec Jupitera
objavljeno

Znanstvenici iz NASA-e i nekoliko vodećih američkih sveučilišta zajednički su proučavali nedavno razvijeni globalni pregled vulkanske aktivnosti na Io, te zaključili da se plimno zagrijavanje ovog Jupiterovog mjeseca najvjerojatnije koncentrira unutar njegove gornje plašti. Njihova studija, objavljena u časopisu Nature Astronomy, temelji se na analizi podataka dobivenih od senzora koji mjere emisiju topline s površine Io.

Prethodna istraživanja su pokazala da je Io, jedan od Jupiterovih mjeseci, izrazito vulkanski aktivan. Njegova površina obiluje kalderama i tokovima rastaljene stijene. Dosad nije bilo jasno koji je izvor topline koji pokreće ovu aktivnost.

Znanstvenici su predložili da je izvor topline gravitacijski utjecaj Jupitera. Promjene u udaljenosti mjeseca od planeta dovode do trenja u stijenama mjeseca, čime se proizvodi toplina. Međutim, nije bilo jasno je li izvor topline duboko unutar mjeseca ili bliže površini. Najnovija istraživanja ukazuju na to da je toplina koncentrirana bliže površini.

Bolje razumijevanje

Većina ranije prikupljenih podataka o toplini s Io odnosila se na njezin ekvatorski pojas. S misijom svemirske letjelice Juno, koja je 2016. godine počela orbitirati oko Jupitera fokusirajući se na njegove polove, pružena je mogućnost boljeg razumijevanja toplinske emisije s Io. Integracijom novih i starih podataka, stvorena je prva globalna toplinska karta cijelog mjeseca.

Analiza je identificirala 266 vulkanskih toplinskih točaka i pokazala da Io emitira znatno više topline na nižim geografskim širinama u odnosu na više. Ovo upućuje na zaključak da je toplina, ključna za vulkansku aktivnost, smještena neposredno ispod površine mjeseca. Takav nalaz upućuje na mogućnost da Io ima mekanu gornju plašt ili čak rastopljeni ocean ispod svoje kore.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube