kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Svemirska letjelica Juno snimila Jupiterov vulkanski mjesec Io
Svemir

Svemirska letjelica Juno snimila Jupiterov vulkanski mjesec Io

Jupiterov mjesec Io. Izvor: Wikimedia commons.
objavljeno

Svemirska letjelica Juno koristila je svoj instrument JunoCam kako bi snimila fotografiju Jupiterovog vulkanskog mjeseca Ia s udaljenosti od preko 64.000 kilometara.

Juno snimila Io

Svemirska letjelica Juno nastavlja svoju misiju istraživanja Jovijanskog sustava. Juno je nedavno poslala fotografije Jupitera natrag na Zemlju, otkrivajući nove tajne ovog neobičnog sustava.

Instrument JunoCam snimio je spektakularni pogled na Jupiterov vulkanski mjesec Io još 14. prosinca. U to vrijeme letjelica nalazila se na udaljenosti od oko 64.000 kilometara od Iove površine. Fotografiju je nekoliko tjedana kasnije, 29. prosinca, objavio Southwest Research Institute. Jupiterov peti mjesec Io njegov je najbliži satelit i najaktivnije vulkansko tijelo u našem Sunčevom sustavu.

Jupiterov mjesec Io. Izvor: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS.
Jupiterov mjesec Io (fotografije koje je snimila Juno i dalje se procesiraju). Izvor: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS.

NASA-ina letjelica Juno po prvi puta snimila sjeverni pol Europe

Juno imala poteškoće

Misija Juno pravi je rekorder i nastavlja raditi daleko iznad inicijalnih očekivanja. Svemirska letjelica Juno završila je svoj 47. pristup Jupiteru 14. prosinca. No, kasnije tog dana, dok je svemirska letjelica slala svoje znanstvene podatke kontrolorima misije na Zemlji sa svog ugrađenog računala, veza između Juno i Zemlje na neko se vrijeme prekinula. Problem je rezultirao nemogućnošću izravnog pristupa memoriji letjelice koja pohranjuje znanstvene podatke prikupljene tijekom preleta.


Problem je vjerojatno bio uzrokovan zračenjem dok je Juno proletio kroz zonu Jupiterove magnetosfere koja je poznata po zračenju visokog intenziteta. Kontrolori misije u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon naposljetku su uspješno ponovno pokrenuli računalo i 17. prosinca stavili letjelicu u siguran način rada. Riječ je o stanju predostrožnosti u kojem funkcioniraju samo bitni sustavi.

Svemirska letjelica se oporavlja

Od 22. prosinca, napori da se povrate podaci o preletu dali su pozitivne rezultate, omogučujući znanstvenicima da ih nastave pohranjivati.

Zasad nema naznaka da su znanstveni podaci dobiveni u vrijeme najbližeg preleta Jupitera ili tijekom preleta svemirske letjelice pored Jupiterovog mjeseca Io kompromitirani.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.