kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA-ina letjelica Juno izvela najbliži prelet pokraj Io-a do sada
Svemir

NASA-ina letjelica Juno izvela najbliži prelet pokraj Io-a do sada

Mjesec Io
objavljeno

Dok većinu pažnje posvećujemo Jupiterovim mjesecima s oceanima zbog njihove moguće naseljivosti, Io, vulkanski buntovnik među Jupiterovim satelitima, definitivno se izdvaja. Njegova jedinstvenost u solarnom sustavu postala je još očitija nakon što je NASA-ina svemirska sonda Juno zabilježila nove prizore ovog vulkanskog mjeseca tijekom svojeg dosad najbližeg preleta.

Io je treći po veličini mjesec Jupitera i četvrti najveći u cijelom solarnom sustavu, čak veći i od našeg Mjeseca. Karakterizira ga najveća gustoća i najjača gravitacija svih poznatih mjeseci, dok istovremeno posjeduje najmanje vode od svih objekata u solarnom sustavu.

Iako su ove osobine same po sebi zanimljive, prava fascinacija Io-om proizlazi iz njegove iznimne vulkanske aktivnosti. Ovaj satelit je najaktivniji geološki objekt u solarnom sustavu s preko 400 aktivnih vulkana i obiljem lave koja se iz njih izlijeva.

Nove fotke Io-a

Tijekom najbližeg preleta 15. listopada, Juno je svojim instrumentom JunoCam zabilježio nove slike Io-a s udaljenosti manje od 12.000 km. Zahvaljujući zalaganju entuzijastičnih građanskih znanstvenika, te su slike obradjene i podijeljene s javnošću, čime smo dobili najdetaljnije slike Io-a od završetka Galileove misije prije dvadeset godina.

Možemo biti zahvalni NASA-inom strateškom planiranju za ovakve impresivne snimke. Kada su osmišljavali misiju Juno, uključili su JunoCam, koji je, osim što pruža kontekst za druge znanstvene instrumente na sondi, namijenjen interakciji s javnošću te omogućuje građanskim znanstvenicima i entuzijastima obradu snimljenih fotografija.

Io-ova vulkanska aktivnos

Io-ova vulkanska aktivnost neprestano mijenja i oblikuje njegovu površinu, koja odražava nemir, nepogodnost i surovost. Lava koja prekriva Io prisjeća nas na ranu povijest solarnog sustava kada su Zemlja i druga nebeska tijela bili prekriveni oceanima lave. Sumporne ravnice Io-a neizbježno izazivaju usporedbe s paklenim krajolicima.

Tijekom godina, razne svemirske misije zabilježile su spektakularne erupcije na Io-u, neke čak dosežući visine do 400 km.

No, Juno nije gotov s Io-om. U narednim mjesecima, planira se još dva preleta – svaki bliže od prethodnog. Posebno se očekuje spektakularni prelet 24. veljače, kada će se Juno približiti na samo 1.500 km od mjeseca. Iako je Junova primarna misija proučavanje Jupitera, ovaj bliski susret s Io-om bit će jedan od vrhunaca cijele misije.

Nema potrebe posebno označavati ovaj datum na kalendaru. Bit će gotovo nemoguće ne naići na ove slike prilikom pretraživanja interneta.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube