kozmos.hr
Znanost

Nevjerojatno! Otkriven drevni grad ispod središta Londona

Otkriven Drevn Grad ispod Londona. Zasluge: Archaeology South-East/UCL.
objavljeno

U srcu Londona, pod površinom zemlje, arheolozi su otkrili tragove drevnog grada Lundenwic, otkrivajući tako novu stranicu u bogatoj povijesti britanske prijestolnice. Pri radovima ispod prostora Nacionalne galerije u Londonu, naišlo se na temelje saksonskog naselja, što upućuje na to da je povijesni grad bio znatno veći nego što se to ranije smatralo.

Kako prenosi Live Science, ovo značajno arheološko otkriće dogodilo se tijekom izgradnje podzemnih tunela kao dio obnoviteljskih radova na muzeju, koji svojom 200. obljetnicom slavi dugu i plodonosnu povijest. Nakon što su informirali odgovorne autoritete, arheološki timovi su proširili svoje iskopine, otkrivši pritom raznovrsne predmete i strukture, uključujući ognjišta, stubove, jame i slojeve za izravnavanje, prema izjavi iz Sveučilišnog koledža London.

Datira iz perioda između 659. i 774. godine naše ere

Datiranje metodom ugljika-14 na uzorcima iz ognjišta utvrdilo je da datiraju iz perioda između 659. i 774. godine naše ere. Nadalje, raznovrsni arheološki pronalasci na ovom lokalitetu pružili su dragocjene informacije o kako su se granice i konfiguracije ogradnih struktura mijenjale kroz vremena, obuhvaćajući područje koje je u sedmom stoljeću činilo vitalno trgovačko središte grada Lundenwica. Prije razdoblja saksonske dominacije, ovo područje je bilo poznato kao Londinium, utvrđeni rimski grad osnovan 47. godine prije nove ere, koji je bio naseljen sve do povlačenja Rimljana u petom stoljeću.


Dodatna arheološka istraživanja razotkrila su prisutnost zidova iz post-srednjovjekovnog razdoblja, izgrađenih na temeljima starijih slojeva iz saksonskog doba, pri čemu se najstariji zidovi mogu datirati u razdoblje između 17. i 18. stoljeća.

Veliko urbanizirano područje

“Pronađeni dokazi sugeriraju da se urbanizirano područje Lundenwica protezalo dalje prema zapadu nego što je to prethodno bilo poznato,” istaknuo je Stephen White, arheolog iz odjela Arheologije Sveučilišnog koledža London, koji je vodio ova iskopavanja. “Posebno nas veseli prilika da podijelimo ova otkrića i njihov značaj za arheološku sliku Londona s mlađim generacijama grada.”

Ovo otkriće nije jedinstveno; na sjeveroistočnoj obali Engleske, u regiji Northumberland, drugi tim arheologa nedavno je otkrio anglosaksonske peći, tegove za tkanje i ostatke konstrukcije snažnih nosivih stupova, prema izvještajima BBC-a.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.