Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Nevjerojatne nove slike Jupiterovog mjeseca

Fotografija Ganimede koju je napravila letjelica Juno. Izvor: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS

Letjelica Juno napravila je prelet 7. lipnja pokraj Jupiterovog mjeseca Ganimede, te fotografirala nejvjerojatne fotografija 1038 kilometara od površine satelita.

NASA-ina međuplanetarna letjelica Juno poslala je detaljne fotografije Jupiterovog najvećeg mjeseca Ganimede, koje je napravila prilikom bliskog preleta. Na fotografijama možete vidjeti površinu planeta prekrivenu kraterima i brazdama. Očekuje se da će u sljedećih par dana letjelica poslati sve napravljene fotografije, uključujući i one u boji. Vijest i fotografije je objavila NASA na službenim stranicama.

Mjesec Ganimeda smatra se najvećim prirodnim satelitom u Sunčevom sustavu. Ima duplo veću masu od našeg satelita, te je veći od Merkura, Pluta i Mjeseca.

Ovo svemirsko tijela veoma je interesantno znanstvenicima, zato jer ima podzemni ocean, prorijeđenu atmosferu, ionosferu, kao i magnetosferu koja zbog njegove tekuće jezgre.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Rotacija Ganimede sinkronizirana je sa Jupiterovom, te joj je površina prekrivena mrežom kratera i grebena, što upućuje na sudare sa drugim nebeskim tijelima, te na tektonsku aktivnost.

Jupiterov mjesec je savršen za izvanzemaljski život

Unatoč tome što se letjelica Juno stalno nalazi u bliskoj Jupiterovoj orbiti, te je uglavnom posvećena istraživanju plinovitog diva, ponekad usmjeri svoje operacije na istraživanje njegovih satelita. Primjerice, u prethodnom preletu otkrila je amorfni led na polovima, te novi vulkan Io.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

U večernjim satima 7. lipnja 2021., letjelica je napravila blizak prelet kraj Ganimede, te je bila udaljena samo 1038 kilometara od njezine površine.

Samo je jedna ljudska letjelica bila bliža nego Juno, i to je bila letjelica Galileo u rujnu 1996. godine. Ona je prilikom bliskog preleta bila udaljena samo 260 kilometara od površine.

Tijekom preleta letjelice Juno, napravljeno je istraživanje razlika u kompoziciji i temperaturama na površini satelita. Ukratko, znanstvenici žele saznati kakve sve nečistoće sadrži led na polovima.

Dodatno, letjelica bi trebala pomoći znanstvenicima shvatiti odnos između Ganimedine ionosfere, vlastitog magnetskog polja i Jupiterove magnetosfere.

Glave fotografije uslikane su pomoću JunoCam kamere u otpičkom rasponu valnih duljina koristeći zeleni filter, dok je rezulocija fotografija oko 1 kilometar po pixelu.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Fotografija površine uslikana sa strane suprotne Suncu napravljena je pomoću Juno zvjezdanog senzora, dok je rezolucija 600×900 metara po pixelu.

Očekuje se da će u narednim danima letjelica poslati sve snimljene fotografije, uključujući i one u boji. Svi prikupljeni podaci o pozadinskoj radijaciji u blizini Ganimede pomoći će kod daljnjih znanstvenih istraživanja Jupiterovog sustava.

Pridružite se raspravi u nasšoj telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Carter, J. (2021, June 9). In Photos: NASA’s Epic New Images Of Ganymede, The Biggest Moon In Our Solar System.
• Chang, K. (2021, June 8). NASA Just Visited the Solar System’s Biggest Moon.
• Greicius, T. (2021, June 8). See the First Images NASA’s Juno Took As It Sailed by Ganymede.
• NASA. (n.d.). See the First Images NASA’s Juno Took As It Sailed by Ganymede.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Astronomija

Lutajući planeti Znanstvenici su dosad pronašli na tisuće egzoplaneta od kojih većina kruži oko zvijezda domaćina. Nasuprot tome, otkriveno je relativno malo svjetova koji...

Svemir

Neki fizičari smatraju da svemir nije započeo Velikim praskom. Prema njima svemir postoji oduvijek i zauvijek. Prije Velikog praska, svemir se smanjivao, a nakon...

Svemir

Zatim će se na asteroide lansirati još jedna letjelica za procjenu rezultata udara. NASA nam je dala službeni datum lansiranja dugo očekivane misije DART....

Svemir

Pronađen je najnoviji poznati primjer rijetke vrste objekta u Sunčevom sustavu, kometa skrivenog među asteroidima glavnog pojasa, stoji u novom radu višeg znanstvenog suradnika...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Jeste li znali?

Internetom kruži zanimljiva ideja: planeti Sunčevog sustava mogu se poredati unutar jedne udaljenosti od Zemlje do Mjeseca. Svi planeti na samo jednoj udaljenosti od...

Svemir

Čini se da vjetrovi s ruba Jupiterove Velike crvene pjege ubrzavaju, no znanstvenici i dalje ne znaju točan uzrok ovih promjena.  Vjetrovi na Velikoj...

Svemir

Ovo je ‘Woodstock’ istraživanja modificirane gravitacije. Konferencija za alternativne pogone – APEC Znanstvenici iz NASA-e, DARPA-e i MIT-a sastat će se preko Zoom platforme...

Oglas