kozmos.hr
Znanost

‘Nevidljivi’ potres bio je izvor misterioznog tsunamija

objavljeno

Misteriozni izvor tsunamija koji je zahvatio svijet i koji se proširio čak 10.000 kilometara od svog epicentra bio je “nevidljivi” potres.

U istraživanju objavljenom u Geophysical Research Letters 8. veljače, znanstvenici tvrde da je ukupno pet potresa, uključujući jedan ogromni, “nevidljivi” potres, stvorilo tsunami.

Od svoje izvorne točke u južnom Atlantiku, tsunami 2021. raznio je valove diljem svijeta. (Izvor slike: NOAA Centar za istraživanje tsunamija)

U kolovozu 2021. ogroman tsunami izbio je na sjevernom Atlantiku, Pacifiku i Indijskom oceanu. Bio je to prvi put da je zabilježen tsunami u tri različita oceana na Zemlji od katastrofalnog potresa u Indijskom oceanu 2004.; u to su vrijeme znanstvenici mislili da ga je izazvao potres jačine 7,5 stupnjeva po Richteru otkriven u blizini otočja Južni Sandwitch (britanski prekomorski teritorij u južnom Atlantskom oceanu).

Ipak, njegov je epicentar bio 47 kilometara ispod Zemljine površine — preduboko da bi izazvalo tsunami — a nastalo puknuće od 400 kilometara trebalo je uzrokovati mnogo veći potres.

Novo istraživanje je otkrilo da se pravi uzrok tsunamija krije u slijedu od pet podpotresa, vremenski razdvojenih samo nekoliko minuta. Treći od ovih mini-potresa – plići, “nevidljivi” potres skriven u podacima i promašen sustavima za praćenje u to vrijeme – bio je potres magnitude 8,2 koji je odgovoran za tsunami.

Erupcija na Tongi izazvala udar 500 puta jači od atomske bombe

“Treći događaj je poseban jer je bio ogroman i bio je tih”, rekao je Zhe Jia, seizmolog s Kalifornijskog instituta za tehnologiju, u izjavi. “U podacima koje obično gledamo [za praćenje potresa], bio je gotovo nevidljiv.”

Jia je rekao da je ovaj potres zaslužan za 70% energije oslobođene tijekom cijelog događaja. Skriveni potres, koji je stvorio 200 km dugu pukotinu između dviju ploča, dogodio se samo 15 km ispod površine Zemlje –  na idealnoj dubini za stvaranje tsunamija.

Srećom, rezultirajući tsunami postao je prilično malen do trenutka kada je stigao do udaljenih obala.

“Teško je pronaći drugi potres jer je zamaskiran u prvom”, rekao je Jia. “Vrlo rijetko se zapažaju ovakvi složeni potresi… A ako ne koristimo pravi skup podataka, ne možemo vidjeti što je unutra zapravo skriveno.”

Većina sustava upozorenja na potrese i tsunamije obično se fokusira na praćenje kratkih do srednjih razdoblja seizmoloških valova, ostavljajući valove s dužim razdobljima, koji su još uvijek sposobni generirati po život opasne tsunamije, zakopane unutar podataka.

Tim je razvio poseban algoritam za raščlanjivanje – ili “razgradnju” – prikupljenih seizmičkih opažanja iz pet potresa u pojedinačne događaje.

Autori su sugerirali da bi postojeće metode ublažavanja potencijalne štete od potresa i tsunamija trebale biti preispitane kako bi se uvjerili da su upozorenja za tsunamije pouzdana.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Ben Turner (14. veljače 2022.,)”‘Invisible’ earthquake caused mysterious 2021 tsunami, scientists find,” Space.com

Pratite Kozmos na Google Vijestima.