kozmos.hr
Astronomija

Neviđena preciznost u istraživanju tamne tvari

Neviđena preciznost u istraživanju tamne tvari
objavljeno

U novoj studiji objavljenoj u Časopisu za astrofiziku (The Astrophysical Journal), znanstvenici su prvi puta s nevjerojatnom preciznošću kartirali distribuciju tamne tvari u svemiru. Fokusirali su se na regije udaljene samo 30,000 svjetlosnih godina jedne od drugih, što je usporedivo s proučavanjem našeg galaktičkog susjedstva u prostranom svemiru. Zahvaljujući ovom novom saznanju, sada smo bliže razotkrivanju prave prirode tamne tvari i njenog položaja u svemiru.

Iako tamna tvar čini većinu materije u svemiru, njezina suštinska priroda još uvijek je misterij. Ne može se vidjeti, ali njezinu prisutnost možemo detektirati kroz gravitacijske učinke koje proizvodi. Pošto znanstvenici još nisu uspjeli izolirati tamnu tvar u laboratorijskim uvjetima, okrenuli su se prirodnim fenomenima kako bi dobili dodatna saznanja. (Što je tamna tvar?)

Otkriće kroz gravitacijske leće

Gravitacijske leće predstavljaju jedan od takvih prirodnih fenomena. Ponekad se dogodi da dva objekta u svemiru, koja se nalaze na različitim udaljenostima, iz naše perspektive izgledaju kao da su poravnata. U takvim situacijama, bliži objekt svojom gravitacijom savija svjetlost onoga koji je dalje, djelujući kao leća. No, otkrivanje manjih klastera tamne tvari, naročito onih lakših od galaksija, predstavljalo je veliki izazov.

Tim pod vodstvom profesora Kaiki Taro Inouea s Kindai Sveučilišta koristio se ALMA teleskopom kako bi proučavao gravitacijski lećni sustav MG J0414+0534 u sazviježđu Bika. Zanimljivo je da ovaj sustav, zbog snažne gravitacije jedne masivne galaksije, prikazuje čak četiri slike udaljenog objekta.

Koristeći se ovim fenomenom i novim tehnikama analize podataka, znanstvenici su uspjeli s neviđenom preciznošću kartirati distribuciju tamne tvari, sve do razmjera od 30,000 svjetlosnih godina.

Rezultati istraživanja ukazuju na teoriju o “hladnim” česticama tamne tvari. U budućnosti, tim planira produbiti svoje istraživanje tamne tvari, koristeći se dodatnim opažanjima kako bi još više proširili svoje znanje na ovu temu.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube