kozmos.hr
Tehnologija

NASA povjerila SpaceX-u ‘uništenje’ Međunarodne svemirske postaje

ISS. Izvor: interestingengineering.com
objavljeno

NASA je u utorak objavila da je odabrala SpaceX za izgradnju letjelice koja će Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) vratiti kroz Zemljinu atmosferu i sigurno je spustiti u Tihi ocean kada bude povučena iz upotrebe 2030. godine.

Tvrtka Elona Muska dobila je ugovor vrijedan do 843 milijuna američkih dolara za razvoj i isporuku letjelice nazvane US Deorbit Vehicle.

“Odabir US Deorbit Vehicle za Međunarodnu svemirsku postaju pomoći će NASA-i i njezinim međunarodnim partnerima osigurati siguran i odgovoran prijelaz u nisku Zemljinu orbitu na kraju operacija postaje,” izjavio je Ken Bowersox iz NASA-e.

NASA planira preuzeti vlasništvo nad letjelicom nakon što je SpaceX izgradi te će kontrolirati operacije tijekom cijele misije.

Najveća pojedinačna struktura ikada izgrađena u svemiru

Sa svojih 430.000 kilograma, Međunarodna svemirska postaja je najveća pojedinačna struktura ikada izgrađena u svemiru. Prema prethodnim promatranjima kako su druge postaje poput Mira i Skylaba dezintegrirale prilikom ulaska u atmosferu, NASA-ini inženjeri očekuju da će se orbitalna postaja raspasti u tri faze.


Prvo će se odvojiti masivni solarni paneli i radijatori koji hlade orbitalni laboratorij, zatim će se pojedinačni moduli odvojiti od trupa ili okosnice postaje. Na kraju, trup stanice i sami moduli će se raspasti.

Veći dio materijala će izgorijeti u atmosferi, ali se očekuje da će veliki dijelovi preživjeti. Zbog toga NASA cilja na područje Tihog oceana poznato kao Point Nemo, jedno od najudaljenijih mjesta na svijetu, poznato kao groblje satelita i svemirskih letjelica.

Prvi segment Međunarodne svemirske postaje lansiran je 1998. godine, a postaja je kontinuirano naseljena međunarodnom posadom od 2000. godine. SAD, Japan, Kanada i zemlje članice Europske svemirske agencije (ESA) obvezale su se upravljati mikrogravitacijskim laboratorijem do 2030. godine, dok je Rusija, peti partner, obvezala operacije samo do 2028. godine.

Šef NASA-e Bill Nelson rekao je Američkom Kongresu u travnju da, s obzirom na loše stanje američko-ruskih odnosa, bilo bi pametno započeti rad na američkom vozilu za deorbitiranje kako bi “sigurno spustili cijelu postaju, tako da ne udari nikoga ili bilo što.”

Nekoliko tvrtki radi na komercijalnim nasljednicima ISS-a, uključujući Axiom Space i Blue Origin, tvrtku Jeffa Bezosa.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.