kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA-ina svemirska letjelica Lucy započela je svoj put susretima s asteroidima
Svemir

NASA-ina svemirska letjelica Lucy započela je svoj put susretima s asteroidima

Ova ilustracija iz video animacije prikazuje letjelicu Lucy kako se približava asteroidu. Lucy je na svom dugom putovanju do Jupitera naišla na prvi od 10 asteroida. Zasluge NASA.
objavljeno

Svemirska letjelica Lucy, u vlasništvu Američke svemirske agencije NASA, doživjela je u srijedu prvi bliski susret s asteroidom na svom ambicioznom putovanju ka Jupiteru. Ovaj manevar izveden je u asteroidnom pojasu koji se prostire izvan Marsa, gdje je letjelica uspješno izvela prolazak pokraj asteroida Dinkinesh, udaljenog gotovo 480 milijuna kilometara od Zemlje. Prema izvještaju NASA-e, ovaj prolazak bio je brz, s letjelicom koja je jurila pored asteroida brzinom od nekih 16,000 kilometara na sat.

U svom nadlijetanju, Lucy se približio asteroidu na samo 435 kilometara, što mu je omogućilo testiranje svojih instrumenata uoči budućih susreta s većim i složenijim asteroidima. Asteroid Dinkinesh, koji u promjeru mjeri tek pola kilometra, najvjerojatnije je najmanji objekt koji će Lucy istražiti tijekom svoje misije.

Glavna misija: Istraživanje Trojanskih asteroida

Primarni ciljevi misije su Trojanski asteroidi, neistraženi svemirski objekti koji kruže u blizini Jupitera i koji se smatraju živućim kapsulama ranog sunčevog sustava. Letjelica će proći pored osam takvih asteroida, za koje se pretpostavlja da su od 10 do 100 puta veći od Dinkinesha. Lucy se očekuje da završi svoje bliske susrete s asteroidima 2033. godine.


NASA je lansirala Lucy prije dvije godine kao dio misije čija se vrijednost procjenjuje na skoro milijardu dolara. Ime svemirske letjelice potječe od 3,2 milijuna godina starog fosila hominida pronađenog u Etiopiji sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Naredni asteroid koji će Lucy posjetiti nosi ime po Donaldu Johansonu, jednom od otkrivača fosilnih ostataka.

Unatoč problemima s jednim od solarnih krila letjelice, koje ostaje djelomično otvoreno, kontrolori misije su se odlučili ne pokušavati daljnje zatvaranje, ocjenjujući da je krilo dovoljno stabilno za nastavak misije.

Završetak “Asteroidne jeseni”

Susret s Dinkineshom zaključuje period koji NASA opisuje kao “Asteroidnu jesen”. U rujnu su iz agencije objavili da su uspješno vratili prve uzorke materijala s asteroida, a u listopadu su lansirali letjelicu prema rijetkom asteroidu bogatom metalima po imenu Psyche.

Za razliku od prethodno navedenih misija, Lucy neće pristajati na asteroide niti prikupljati uzorke s njih. Da bi se prikupile i poslale sve slike i podaci sa susreta s Dinkineshom, svrmiskoj letjelici će biti potrebno najmanje tjedan dana. Do ovog susreta, Dinkinesh je u astronomskim promatranjima bio tek “nejasna točka” najboljih teleskopa, istaknuo je Hal Levison, glavni znanstvenik iz Southwest Research Instituta.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.