kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA-ina letjelica posjetila patuljasti planet u sunčevom sustavu i utvrdila da vjerojatno ima masivni podzemni Ocean
Svemir

NASA-ina letjelica posjetila patuljasti planet u sunčevom sustavu i utvrdila da vjerojatno ima masivni podzemni Ocean

objavljeno

“Iako se dugo se vjerovalo da je primitivno tijelo, Ceres je sada svijet oceana s dubokim salamurama na regionalnoj i potencijalno globalnoj razini …”

Smješten između Marsove i Jupiterove orbite, ovaj je tajanstveni svijet posljednjih godina predmet mnogih naslova na našoj web stranici – od čudnih svjetala do piramidalnih planina. Sada su podaci dobiveni s NASA-ine letjelice Dawn otkrili da se ispod njene površine nalazi voda u tekućem stanju.

Iako su početni podaci ukazivali na to da je Ceres bio primitivno tijelo, novo prikupljeni podaci sugeriraju da je Ceres oceanski svijet s dubokim slanim vodama regionalno, a možda i globalno, kako otkrivaju istraživači. S promjerom oko 600 milja, Ceres je manje od tri puta udaljena od Zemlje od Sunca.

Podaci dobiveni letjelicom koja je letjela oko Ceresa nude nove tragove o potencijalnoj nastanjivosti planeta i mjeseca u našem Sunčevom sustavu, kao i onima u udaljenim zvjezdanim sustavima.

Svemirska letjelica Dawn pribavila je podatke dok je kružila oko patuljastog planeta između 2015. i 2018. godine, prikupljajući tako znanstvene podatke dok nije ostala bez goriva.

Na kraju svog operativnog vijeka, letjelica je provela više od 11 godina u svemiru i istražila Vestu i Ceres, dvije drevne vremenske kapsule iz najranijih poglavlja Sunčevog sustava.

Slika koja prikazuje dostignuća svemirske letjelice Dawn. NASA.

No prije nego što svemirska letjelica više nije uspjela komunicirati sa Zemljom, preletjela je Ceresovu površinu, usredotočujući se na regiju zvanu Occator Crater, 20 milijuna godina staru karakteristiku patuljastog planeta koja je izvor čudnog sjaja vidljivog na ranim slikama krupnog plana izvanzemaljskog planeta.

Analiza podataka na kraju je pokazala da je Ceres možda bio geološki aktivan u nedavnoj prošlosti. Također dodaju daljnje misterije kozmičkom tijelu koje je već obavijeno enigmama. Novi podaci sugeriraju da su različiti uvjeti, uključujući ledene vulkane, tvorili razne svijetle dijelove Ceresove površine.

O rezultatima podataka govori se u sedam danas objavljenih članaka u časopisu Nature.

Prema autorima jedne od studija koju je vodila Carol Raymond s Kalifornijskog tehnološkog instituta, veliki spremnik salamure, vodene otopine zasićene soli, vjerojatno je skriven ispod kratera Occator.

U drugom članku, Maria Cristina De Sanctis iz Talijanskog nacionalnog instituta za astrofiziku i njezine kolege ističu prisutnost hidratiziranog natrijevog klorida u središnjem i većem svijetlom području istog kratera.

Te se soli obično brzo isuše, što sugerira da se nova salamura potiskuje preko površine. To je čudno.

Prema istraživačima, ovi rezultati otkrivaju da se voda nalazi u tekućem stanju ispod površine patuljastog planeta i da je Ceres vrsta oceanskog svijeta, slična u mnogočemu mjesecima planeta Saturna i Jupitera,

Pronađeni materijal bitan je u astrobiologiji jer znamo da su ti minerali neophodni za nastanak života.

Konačno, nedavni podaci također ukazuju na to da su  humci i brda kratera nastala nakon što bi se protoci vode – stvoreni izvornim udarom – zaledili.

Takvo ponašanje viđeno je samo prije na Zemlji i Marsu, ali Ceresovo otkriće sugerira da je taj fenomen daleko rašireniji nego što se u početku mislilo.

https://kozmos.hr/hrvati-su-bili-u-svemiru/

Naše mišljenje

Što više razumijemo vlastiti Sunčev sustav i njegove funkcije, to ćemo biti sposobniji za istraživanje udaljenih  sustava u potrazi za planetama sličnim Zemlji.

Već smo pronašli više od 4.197 (potvrđenih) egzoplaneta u galaksiji, a tisuće još čekaju potvrdu. Vrlo je vjerojatno da, kao što postoje plinski divovi i stjenoviti planeti, postoje i patuljasti planeti u udaljenim zvjezdanim sustavima.

Ako oni u našem vlastitom Sunčevom sustavu imaju minerale koji su neophodni za nastanak života, možemo pretpostaviti da ako postoje egzo-patuljasti planeti u sustavima udaljenih zvijezda, oni također imaju slične materijale.

Otkrivanje i istraživanje planeta, mjeseci i patuljastih planeta Sunčevog sustava od velike je važnosti ako bolje razumijemo šanse za život negdje drugdje u kozmosu.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube