kozmos.hr
Svemir

NASA-in InSight zabilježio veliki potres na Marsu

Potres na Marsu. Izvor: Depositphotos.com / NASA/JPL-Caltech/ETH Zurich.
objavljeno

NASA-in InSight Mars lander detektirao je najveći potres ikad opažen na drugom planetu. Potres magnitude 5 dogodio se 4. svibnja 2022., 1222. marsovskog dana misije.

Marsotres nam pomaže u razumijevanju unutrašnjosti Crvenog planeta

Ovo je još jedan u nizu 1313 potresa koje je InSight otkrio od slijetanja na Mars u studenom 2018. Najveći prethodno zabilježeni potres bio je procijenjene magnitude 4,2 (25. kolovoza 2021.).

InSight je poslan na Mars s vrlo osjetljivim seizmometrom kojeg je osigurao francuski Centre National d’Études Spatiales (CNES), kako bi proučavao duboku unutrašnjost planeta. Dok seizmički valovi prolaze i odbijaju se o Marsovu koru, plašt i jezgru, oni se mijenjaju na načine koje seizmolozi mogu proučavati kako bi odredili dubinu i sastav tih slojeva. Ono što znanstvenici saznaju o strukturi Marsa može im pomoći da bolje razumiju formiranje svih stjenovitih svjetova, uključujući Zemlju i Mjesec.

Potres magnitude 5 pripada potresima srednje veličine u usporedbi s onima koji se osjećaju na Zemlji, ali je blizu gornje granice onoga što su se znanstvenici nadali vidjeti na Marsu tijekom InSightove misije. Znanstveni tim morat će dodatno proučiti ovaj novi potres prije nego što bude u mogućnosti pružiti detalje poput njegove lokacije, izvora i onoga što bi nam potres mogao reći o unutrašnjosti Marsa.


InSight nastavlja svoj rad do prosinca 2022.

“Otkad smo spustili naš seizmometar na Mars u prosincu 2018., očekivali smo ‘veliki’ potres”, rekao je Bruce Banerdt, glavni istraživač InSighta u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon (JPL) u južnoj Kaliforniji, koji vodi misiju. “Ovaj potres zasigurno će pružiti novi pogled na Mars kao ništa dosad. Znanstvenici će analizirati ove podatke kako bi stekli nove spoznaje o Marsu u godinama koje dolaze.”

Nakon što je lander završio svoju glavnu misiju krajem 2020., ispunjavajući izvorne ciljeve koje su postavili znanstvenici, NASA je produljila misiju do prosinca 2022. godine. Veliki potres došao je u trenutku kada se InSight suočava s novim izazovima na svojim solarnim panelima koji napajaju misiju. Kako InSightova lokacija na Marsu ulazi u zimu, sve je više prašine u zraku, što smanjuje dostupnost Sunčeve svjetlosti. 7. svibnja 2022., raspoloživa energija landera pala je malo ispod granice na kojoj se pokreće siguran način rada u kojem letjelica obustavlja sve osim najvažnijih funkcija. Ova reakcija osmišljena je kako bi zaštitila lander i može se ponoviti u slučaju da se raspoloživa snaga opet smanji.

Novootkrivena i neobjašnjiva Marsova aurora

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymous (9. svibnja 2022.), NASA’s InSight Records Monster Quake on Mars, Mars.nasa.gov (pristup 10. svibnja 2022.)

Anonymous (9. svibnja 2022.), NASA’s InSight Records Monster Quake on Mars, Jpl.nasa.gov (pristup 10. svibnja 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.