kozmos.hr
Svemir

Novootkrivena i neobjašnjiva Marsova aurora

Umjetnički prikaz novootkrivene 'vijugave diskretne aurore' iznad Marsa (©Emirates Mars Mission).
objavljeno

U okviru ‘Emiratske Marsove Misije’ nedavno je na Marsu otkrivena nova i misteriozna vrsta aurore koja je u trenutku opažanja prekrivala polovinu planeta.

Marsove aurore

Tim znanstvenika nedavno je u okviru Emiratske Marsove Misije – koju od 2020. godine vode Ujedinjeni Arapski Emirati – na Marsu uočio auroru nalik na crvu koja se proteže preko pola Crvenog planeta.

Otkriće ‘vijugavih diskretnih’ aurora – ili blistavih svjetlosti visoko u atmosferi koje nastaju zbogsunčeve aktivnosti u interakciji s magnetskim poljima – rezultat je promatranja orbitera Hope koji je aktivan od veljače 2021.

Opažanja na valnoj duljini od 130,4 nm pokazuju gdje se elektroni razbijaju u atome i molekule u gornjoj atmosferi Marsa. Ovi elektroni dolaze iz sunčevog vjetra i dobivaju energiju u električnim poljima Marsove magnetosfere (©Emirates Mars Mission).
Opažanja na valnoj duljini od 130.4 nm pokazuju gdje se u gornjoj atmosferi Marsa elektroni razbijaju u atome i molekule. Ovi elektroni dolaze iz sunčevog vjetra i dobivaju energiju u električnim poljima Marsove magnetosfere (©Emirates Mars Mission).

Mars ima samo nejednako i slabo magnetsko polje, zbog čega je teško uočiti aurore. Hope je već pomogao u opažanjima lokalnih, noćnih varijanti aurore (difuzna aurora i diskretna aurora) koje druge misije nisu uspijevale snimiti.

Novo otkriće

Međutim, ove ranije uočene aurore nisu ni blizu razmjera novih vijugavih diskretnih aurora, koje su obavijale pola planeta. Promatranja je omogućila tehnologija orbitera Hope koji je u mogućnosti napraviti ‘snimku’ tanke Marsove atmosfere.

„Vidimo diskretne auroralne efekte u masivnim razmjerima i na načine koje nikada nismo očekivali,“ rekao je Hessa Al Matroushi, voditelj znanstvenog tima Emirate Mars Mission-a.

Dijagram koji pokazuje gdje su diskretne aurore uočene na Crvenom planetu tijekom promatranja Emiratske Marsove Misije (©Emirates Mars Mission).
Dijagram koji pokazuje gdje su na Crvenom planetu uočene ‘diskretne aurore’ tijekom promatranja Emiratske Marsove Misije (©Emirates Mars Mission).

Neobične aurore

Prethodno proučavane vrste Marsovih aurora nastaju usred različitih čimbenika. Tako se, primjerice, diskretna aurora javlja iznad magnetskih minerala u kori planeta, dok je protonska aurora uzrokovana interakcijama između sunčevog vjetra (tj. stalne struje nabijenih čestica koja struji s našeg Sunca) i vodika u tankoj Marsovoj atmosferi.

Novootkrivena vijugava diskretna aurora vjerojatno je porijeklom sličnija difuznoj aurori – nju, naime, uzrokuju jake solarne oluje.

Umjetnički prikaz novootkrivene 'vijugave diskretne aurore' iznad Marsa (©Emirates Mars Mission).
Umjetnički prikaz novootkrivene ‘vijugave diskretne aurore’ iznad Marsa (©Emirates Mars Mission).

Hope je svoja opažanja prikupio u ultraljubičastom svjetlu i to upravo tijekom perioda u kojem je solarna oluja pogodila Mars. Znanstvenici očekuju da će se takve solarne oluje vjerojatno češće događati u narednim godinama kako se približavamo 2025. godini koja je – prema izračunima – godina vrhunca Sunčevog 11-godišnjeg solarnog ciklusa.

Trenutno neobjašnjiva pojava

Za sada znanstvenici nemaju bolje i detaljnije objašnjenje što uzrokuje ovu novootkrivenu vrstu aurora. Međutim, više informacija moglo bi se skrivati u arhivskim podatcima iz drugih misija – posebice onih koje su prikupile dugogodišnje letjelice Mars Express ESA-e te NASA-in MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution), obje fokusirane na proučavanje Marsove atmosfere.

„Vijugava diskretna aurora bila je šokantno otkriće koje nas na mnogo načina tjera da se ‘počešemo po glavi’ i vratimo na ploču za crtanje,“ zaključio je Rob Lillis, planetarni znanstvenik sa Sveučilišta u Kaliforniji, član istraživačkog tima EMM-a.

Nastavak istraživanja

Znanstvenici se nadaju da bi bolje razumijevanje izgleda vijugave diskretne aurore i drugih auroralnih značajki moglo poboljšati njihovo razumijevanje sunčevog vjetra i načina na koji Marsov magnetizam utječe na planet.

„Od prvih promatranja diskretne aurore nastavili smo vidjeti nevjerojatne nove obrasce aurore koji otvaraju nove uvide u interakcije nabijenih čestica u atmosferi Marsa,“ rekao je Al Matroushi.

Modeliranje Zemljine magnetosfere u laboratoriju

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Elizabeth Howell (30. travnja 2022.), „Newfound auroras on Mars defy easy explanation,“ space.com (pristup 9. svibnja 2022).

Brandon Specktor (6. svibnja 2022.), „Scientists discover bizarre ‘worm-like’ aurora stretching halfway across Mars,“ livescience.com (pristup 9. svibnja 2022).

 Zulfikar Abbany (27. travnja 2022.), „Mars probe discovers ‘shocking’ new aurora,“ dw.com (pristup 9. svibnja 2022).

Zulfikar Abbany (18. lipnja 2020.), „What’s the science on the Emirates Mars Mission?,“ dw.com (pristup 9. svibnja 2022).

Student povijesti koji u slobodno vrijeme voli čitati i pisati o svojim najdražim temama - povijesti, svemiru i astronomiji - te uživa u gledanju svega povezanog sa Star Warsom.