kozmos.hr
Znanost

Najveći teleskop s tekućim zrcalom u Aziji

Ovaj neobičan portret snimio je svemirski teleskop Hubble, a prikazuje NGC 1999 – maglicu u zviježđu Orion – i njenu neobičnu 'kozmičku ključanicu' (©ESA/Hubble & NASA, ESO, K. Noll).
objavljeno

Međunarodni teleskop s tekućim zrcalom (ILMT), najveći takve vrste u Aziji s promjerom od četiri metra, službeno je postao operativan u Devasthalu, Uttarakhand, Indija. Ovaj vrhunski teleskop posebno je dizajniran za napredna astronomskaja opažanja i otkrivanje novih uvida u svemir.

Otključavanje svemira

Jedno od primarnih područja istraživanja na kojima će se ILMT usredotočiti su studije gravitacijskih leća. Ovaj fenomen nastaje kada masivni objekt, poput skupine galaksija, savija svjetlost udaljenijeg objekta, djelujući kao leća i povećavajući objekt u pozadini. Studije gravitacijskih leća mogu pružiti vrijedne informacije o raspodjeli mase u svemiru, uključujući neuhvatljivu tamnu tvar, i doprinijeti našem razumijevanju temeljnih koncepata u kozmologiji.

Osim gravitacijskih leća, ILMT će odigrati ključnu ulogu u identificiranju raznih nebeskih objekata, uključujući asteroide, supernove i svemirski otpad. Detektiranje i praćenje asteroida može pomoći astronomima da procijene rizik od potencijalnih udara na Zemlju, dok proučavanje supernova može baciti svjetlo na životni ciklus zvijezda i širenje svemira. Nadalje, praćenje svemirskog otpada ključno je za očuvanje sigurnosti satelita i Međunarodne svemirske postaje, kao i za izradu strategija upravljanja rastućom količinom otpada koji kruži oko našeg planeta. Kao vrhunski opservatorij, ILMT će značajno unaprijediti indijske sposobnosti u astronomskim istraživanjima i doprinijeti globalnim naporima za istraživanje tajni svemira.


Na nadmorskoj visini od 2.450 metara

Upravljajući Aryabhata Research Institute of Observational Sciences (ARIES) na nadmorskoj visini od 2.450 metara, ILMT predstavlja prvi teleskop s tekućim zrcalom u Indiji. Njegovo pokretanje označava ključno znanstveno postignuće za zemlju. Opservatorij Devasthal sada ima dva teleskopa klase četiri metra, ILMT i Devasthal Optical Telescope (DOT), koji predstavljaju teleskope s najvećom aperturom u Indiji.

Koristeći umjetnu inteligenciju

ILMT koristi rotirajuće zrcalo sastavljeno od tankog sloja tekućeg žive za prikupljanje i fokusiranje svjetlosti. Svake noći teleskop će skenirati nebo iznad, proizvodeći 10-15 gigabajta podataka za analizu pomoću umjetne inteligencije kako bi kategorizirao nebeske objekte. S povećanom osjetljivošću na blijede i difuzne objekte, teleskop služi kao neprocjenjiv instrument za istraživanje svemira.

Izgrađen od strane korporacije Advanced Mechanical and Optical Systems (AMOS) i belgijskog Centre Spatial de Liège, ILMT rezultat je zajedničkog napora brojnih znanstvenih institucija. Suradnici uključuju opservatorij Poznan u Poljskoj te kanadske sveučilišta kao što su Sveučilište u Britanskoj Kolumbiji, Sveučilište Laval, Sveučilište u Montrealu, Sveučilište u Torontu, Sveučilište York i Sveučilište Victoria.

Što je teleskop s tekućim zrcalom?

Teleskop s tekućim zrcalom vrsta je optičkog teleskopa koji koristi reflektirajuću tekućinu, obično živu, kao svoje primarno zrcalo. Umjesto upotrebe čvrstog staklenog ili metalnog zrcala, teleskop ima rotirajuću posudu koja sadrži tekući metal. Kako se posuda okreće konstantnom brzinom, tekućina zbog centrifugalne sile tvori glatku paraboličnu površinu. Ovaj parabolični oblik idealan je za fokusiranje dolazne svjetlosti s nebeskih objekata.


Teleskopi s tekućim zrcalom imaju nekoliko prednosti u odnosu na tradicionalne teleskope sa čvrstim zrcalima. Općenito su jeftiniji za izgradnju i održavanje, jer su tekuća zrcala lakša za stvaranje i ne zahtijevaju istu razinu poliranja i preciznosti kao čvrsta zrcala. Osim toga, teleskopi s tekućim zrcalima posebno su osjetljivi na blijede i difuzne objekte, što ih čini prikladnima za određena astronomskaja opažanja.

Međutim, teleskopi s tekućim zrcalom imaju neka ograničenja. Mogu promatrati samo objekte izravno iznad (na zenitu) jer se parabolični oblik zrcala ne može prilagoditi da pokazuje u različitim smjerovima. Također, upotreba žive, otrovnog teškog metala, izaziva zabrinutost zbog utjecaja na okoliš i sigurnost. Unatoč ovim ograničenjima, teleskopi s tekućim zrcalima nude ekonomičan i inovativan pristup određenim vrstama astronomskih istraživanja.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.