kozmos.hr
Znanost

Najstariji runski natpis u Danskoj pronađen na nožu

Rune na nožu
objavljeno

Gravura na gotovo 2000 godina starom nožu za koji se vjeruje da sadrži najstarije rune ikada pronađene u Danskoj, otkrivena je od strane arheologa.

Runski natpis – abeceda najranijeg pisnog jezika Danske – urezan je na 8 cm dugom željeznom nožu pronađenom u grobu ispod urne blizu grada Odensea na otoku Fynu. Pet znakova, svaki visok oko 0,5 cm, praćenih s tri žlijeba, čine riječ hirila, što na staronordijskom znači “mali mač”.

Zajedno s uklesanim kostanim češljem pronađenim u blizini 1865. godine, to su najstarije rune ikada pronađene u Danskoj. Jakob Bonde, kustos muzeja i arheolog koji je naišao na otkriće, rekao je da je u početku mislio da je riječ o običnom nožu, budući da rune nisu bile vidljive, ali nakon čišćenja od strane restauratora postalo je jasno da sadrži riječ.

“Kao da dobivamo poruku izvan vremena, iz prošlosti. To je izvanredan nalaz za nas i govori nešto o razvoju najranijeg skandinavskog jezika”, rekao je. “I za mene osobno fantastično je što sam napravio ovo otkriće.”


Vjeruje se da natpis upućuje na nož, a ne na vlasnika, o kojem se ništa ne zna osim da je vjerojatno bio netko s visokim statusom u društvu.

Kontakt sa Rimljanima

“U tom smo razdoblju u Danskoj imali puno kontakata s Rimljanima, a oni koji su bili visoko pozicionirani u društvu pokušavali su izgledati rimski, tako reći, uvozeći stvari i stvarajući rimski prikaz sebe. Sve rimsko bilo je vrlo in.”

Nož, koji će biti izložen u Muzeju Odense u Møntergaardenu od 2. veljače, bit će prikazan uz druge artefakte pronađene na lokaciji.

Procjenjuje se da je ovaj nož stariji za 800 godina od poznatih Jellingovih kamenova u Jutlandu. Jellingovi kamenovi su poznati po kamenu koji je podigao kralj Harald Bluetooth oko 965. godine u čast svojih roditelja. Natpis na tom kamenu, koji se često opisuje kao ‘rodni list Danske’, detaljno prikazuje Haraldova dostignuća i sadrži najstariji poznati skandinavski prikaz Krista.

Lisbeth Imer, runologinja iz Nacionalnog muzeja Danske, rekla je da otkriće može pomoći u otkrivanju više o danskoj povijesti.

“Vrlo je rijetko da pronađemo rune stare kao one na ovom nožu, i to nam pruža jedinstvenu priliku da saznamo više o najranijem pisanom jeziku Danske – i time o jeziku koji se zapravo govorio u doba željeznog doba”, rekla je.

“U tom razdoblju povijesti, sposobnost čitanja i pisanja nije bila posebno raširena, što znači da su sposobnost čitanja i pisanja bile povezane i s posebnim statusom i moći, U ranim danima povijesti rune, oni koji su znali pisati činili su malu intelektualnu elitu, a prvi tragovi takvih ljudi mogu se pronaći na Fynu.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.