kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Mjerenje seizmičkih valova otkriva da Mars ima tekuću jezgru
Znanost

Mjerenje seizmičkih valova otkriva da Mars ima tekuću jezgru

Ilustracija InSight.
objavljeno

Novo NASA-ino InSight istraživanje otkriva da Mars ima tekuću jezgru bogatu sumporom i kisikom, što pruža nove tragove o tome kako se stvaraju, razvijaju i potencijalno održavaju uvjeti za život na terestričkim planetima.

Znanstvenici su potvrdili da je Mars-ova jezgra tekuća jer mjerenja seizmičkih valova pružaju vrijedne prve tragove o tome kako je Crveni planet nastao.

Istraživanje, objavljeno u Proceedings of the National Academy of Sciences, pokazuje da je Mars-ova jezgra potpuno tekuća jezgra od legure željeza s visokim postotkom sumpora i kisika, za razliku od Zemljine jezgre, koja je kombinacija tekuće vanjske jezgre i čvrste unutarnje jezgre. Međunarodni istraživački tim, koji je uključivao seizmologe Sveučilišta u Marylandu, izmjerio je svojstva Mars-ove jezgre koristeći seizmičke podatke iz NASA-ine misije InSight, koja je završila u prosincu.

“1906. godine znanstvenici su prvi put otkrili Zemljinu jezgru promatrajući kako seizmički valovi iz potresa utječu na njezino putovanje kroz nju”, rekao je Vedran Lekić, docent geologije na Sveučilištu u Marylandu i drugi autor članka, u izjavi.


“Više od stotinu godina kasnije, primjenjujemo svoje znanje o seizmičkim valovima na Mars. S InSightom napokon otkrivamo što je u središtu Marsa i što Mars čini tako sličnim, a opet različitim od Zemlje”, dodao je Lekić.

Istraživači su analizirali seizmičke podatke InSighta, koji su detektirali dva udaljena događaja na Marsu, uključujući potres i udar meteora.

“Nitko prije nije vidio seizmički val koji prolazi kroz Mars-ovu jezgru”, rekla je seizmologinja Jessica Irving sa Sveučilišta u Bristolu u Velikoj Britaniji. “Čekali smo više od 900 dana na potres s druge strane”, rekla je. Zatim “24 dana kasnije, dogodio se udar meteorita.”

Znanstvenici su izmjerili vrijeme koje je trebalo tim seizmičkim valovima da prođu kroz Mars i usporedili ih s valovima koji su ostali u plaštu. S tim informacijama, uspjeli su procijeniti gustoću planetove jezgre i odrediti njezin kemijski sastav sumpora i kisika.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.