kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Misteriozan spiralan objekt opažen u središtu Mliječne staze
Svemir

Misteriozan spiralan objekt opažen u središtu Mliječne staze

objavljeno

Promatrači su pronašli nešto što izgleda kao minijaturna spiralna galaksija koja nježno svjetluca oko jako svjetleće zvijezde u središtu Mliječne staze.

Zvijezda — smještena oko 26.000 svjetlosnih godina od Zemlje u blizini gustog i prašnjavog galaktičkog centra — je oko 32 puta veća od Sunca i nalazi se unutar ogromnog diska vrtložnog plina, poznatog kao “protozvjezdani disk”.

Sam disk mjeri oko 4000 astronomskih jedinica u širinu — ili 4000 puta više od udaljenosti između Zemlje i Sunca.

Takvi su diskovi široko rasprostranjeni u svemiru i služe kao zvjezdano gorivo koje pomaže mladim zvijezdama da izrastu u velika, sjajna sunca tijekom nekoliko milijuna godina.

Ali astronomi nikada prije nisu vidjeli baš ovakvu: nalik na minijaturnu galaksiju, koja kruži opasno blizu središta naše galaksije.

Opisuju ju kao ranu zvijezdu O-tipa. Takve zvijezde moraju proći kroz fazu formiranja u kojoj dominira akrecijski disk.

Kako je nastao ovaj maleni spiralni objekt i ima li još sličnih?

Sudar s drugim tijelom

Prema novom istraživanju objavljenom u Nature Astronomy, odgovori bi mogli ležati u tajanstvenom objektu, otprilike tri puta većem od Zemljinog Sunca, koji se nalazi tik izvan orbite spiralnog diska.

Istraživači su promatrajući teleskopom Atacama Large Millimeter/submillimeter Array u Čileu utvrdili da se disk ne pomiče na način koji bi mogao objasniti njegov spiralni oblik. Umjesto toga, nagađaju da je disk možda bio potresen nakon sudara s drugim tijelom u blizini.

Sudar je možda bio s čudnim objektom trostruko većim od sunca koji je još uvijek vidljiv blizu njega.

Ova hipoteza je provjerena izračunavanjem desetak mogućih orbita za tajanstveni objekt prije nego što se procijeni je li ga neka od tih orbita mogla dovesti dovoljno blizu toga da postane spirala.

Znanstvenici su otkrili da je objekt mogao prijeći preko diska prije oko 12.000 godina slijedeći određenu putanju, šireći dovoljno prašine da rezultira današnjim spiralnim oblikom.

Mnoge spirale u središtima galaksija

Ovo istraživanje pokazuje da su vanjski objekti sposobni transformirati zvjezdane diskove u spiralne strukture koje se obično vide samo na galaktičkoj skali.

Istraživači kažu da se ova vrsta događaja vjerojatno događa prilično često u galaktičkom središtu zbog guste populacije zvijezda u centru Mliječne staze.

Stoga je vjerojatno da je središte naše galaksije prepuno minijaturnih spirala koje samo čekaju da budu otkrivene.

Osim toga, Galaktički centar je važno i jedinstveno okruženje za nastajanje zvijezda. Osim supermasivne crne rupe Sgr A*, Galaktički centar sadrži masivne rezervoare molekularnog plina, prvenstveno molekularnog vodika (H2), sirovinu za stvaranje zvijezda. Čim počne gravitacijski kolaps, počinju se formirati zvijezde.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube